Tärkeitä matkatietoja

Ole hyvä ja lue alla olevat matkatiedot huolellisesti. Nämä tiedot muuttuivat huhtikuuta 2013.

Yleiset kuljetusehdot

KLM:n yleisiä kuljetusehtoja sovelletaan matkustajiin lennolla tai tietyllä lennon osuudella, sellaisen lipun perusteella, jossa KLM on määritelty lennon tai lennon osuuden suorittajaksi. KLM:n yleiset kuljetusehdot ovat saatavana maksutta KLM:ltä ja sen valtuutetuilta edustajilta.

Lue yleiset kuljetusehdot

Matkatavarat

Käsimatkatavarat

Jokainen matkustaja saa tuoda koneeseen yhden käsimatkatavaran, joka ei ole suurempi kuin 55 x 25 x 35 cm (p x l x k). Käsimatkatavarasi ei saa painaa yhteensä yli 12 kg. Bisnesluokan matkustajat saavat tuoda koneeseen lisälaukun, joka on pienempi kuin 45 x 20 x 35 cm (p x l x k). Käsimatkatavarasi ei saa painaa yhteensä yli 18 kg.

Jos matkasi jonkun osuuden suorittaa joku KLM:n alueellisista yhteistyökumppaneista, kuten KLM Cityhopper, voimme pyytää sinua laittamaan matkatavarasi ruumaan. Tämä johtuu siitä, että näiden lentoyhtiöiden pienemmissä koneissa on vähemmän tilaa.

Ruumaan menevät matkatavarat


Veloituksetta kuljetettava matkatavaramäärä matkustusluokittain
Economy-luokka 
 • KLM:n mannertenvälisillä lennoilla
 • Mannertenvälisten matkojen osana olevilla Euroopan sisäisillä KLM:n lennoilla
 • KLM:n manner-Euroopan ja Armenian, Georgian, Italian (pois lukien Firenze, Bologna, Torino ja Venetsia), Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän välisillä lennoilla
 • Täysin joustavat lipputyypit Y ja B, sekä M, jos varaus on tehty aikaisintaan 28. tammikuuta ja lähtö on aikaisintaan 1. huhtikuuta 2015
Ruumassa kuljetettavat matkatavarat:
 • 1 matkalaukku*, enint. 23 kg/50 lbs

Käsimatkatavarat:

 • 1 laukku** ja
 • 1 lisävaruste, esim. käsilaukku tai kannettava tietokone
 • Yhteensä enint. 12 kg/26 lbs
Economy-luokka Euroopan sisäisillä KLM:n lennoilla, mukaan lukien KLM:n lennot Euroopan ja Algerian, Israelin, Marokon, Tunisian välillä.  


Poikkeukset:

 • KLM:n Armenian, Georgian, Italian (pois lukien Firenze, Bologna, Torino ja Venetsia), Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän lennot
 • Täysin joustavat lipputyypit Y ja B, sekä M, jos varaus on tehty aikaisintaan 28. tammikuuta ja lähtö on aikaisintaan 1. huhtikuuta 2015

Näihin lentoihin sovelletaan yllä olevaa kohtaa ”Mannertenväliset lennot”

Vain käsimatkatavara:

 • 1 laukku **, ja
 • 1 lisävaruste, esim. käsilaukku tai kannettava tietokone
 • Yhteensä enint. 12 kg/26 lbs

Varasitko lennon? Ota mukaan matkalaukku (enintään 23 kg/50 lbs) 15 euron hintaan(lentokenttähinta: 30 EUR).

Business-luokka KLM:n lennoilla

Ruumassa kuljetettavat matkatavarat:

 • 2 matkalaukkua*
 • Kukin enint. 32 kg/70,5 lbs

Käsimatkatavarat:

 • 1 laukku** ja
 • 1 pienempi laukku*** ja
 • 1 lisävaruste, esim. käsilaukku tai kannettava tietokone
 • Yhteensä enint. 18 kg/40 lbs

Jos olet ostanut korotuksen Business-luokkaan lähtöselvityksessä tai itsepalveluautomaatilla, alkuperäinen sallittu matkatavaramäärä on edelleen voimassa.

Enimmäismitat
* Matkalaukun enimmäismitta on 158 cm/62 tuumaa (p + l + k).
** Käsilaukun laukun enimmäismitta on 55 x 25 x 35 cm/21,5 x 10 x 13,5 tuumaa (p x l x k).
*** Business-luokassa saa ottaa mukaan toisen, pienemmän käsimatkatavaran, jonka enimmäismitta on 45 x 20 x 35 cm/18 x 8 x 13,5 tuumaa (p x l x k).
Huomaa: kumppanimme voivat soveltaa erilaisia matkatavarasääntöjä. Jos käytät matkallasi (tai sen jollain osuudella) muuta lentoyhtiötä, tutustu sen matkatavarasääntöihin.


Lue lisää ruumaan menevistä matkatavaroista

Erikoispalvelut

Pyynnöstä ja mahdollisuuksien mukaan KLM tarjoaa sinulle koneessa erityispalveluja kuten erikoisaterioita (vain mannertenvälisillä lennoilla), vauvanhoito- ja eläinkuljetuspalveluja. Näitä palveluja on pyydettävä vähintään 36 tuntia ennen lähtöä. Bisnesluokan ja mannertenvälisten lentojen turistiluokan matkustajat voivat myös varata haluamansa paikan lentoa varatessaan.

Lähtöselvitys, uudelleenvahvistus ja peruutus

Lähtöselvitysajat

Matkustajien on oltava KLM:n lähtöselvityksessä ja lähtöportilla viimeistään KLM:n ilmoittamana aikana. Lähtöselvitysajat poikkeavat eri lentokentillä. Matkasi sujuu helpommin, jos varaat tarpeeksi aikaa lähtöselvitystä varten. KLM:llä on oikeus peruuttaa matkustajalle varattu paikka, jos matkustaja ei saavu ajoissa lähtöselvitykseen tai lähtöportille. KLM:n lähtöselvitysajat löytyvät ja ne voi ladata osoitteesta http://www.klm.com/

Katso lähtöselvitys- ja matkatavaroiden luovutusajat 


Uudelleenvahvistus/Varaukset

KLM:n lentoa ei tarvitse vahvistaa. Joidenkin muiden lentoyhtiöiden jatkolennot tai paluulennon varaukset on kuitenkin vahvistettava uudelleen, jos keskeytät lentosi yli 72 tunniksi. Suosittelemme, että otat yhteyttä lähimpään yksittäisen lentoyhtiön toimistoon, jossa teit varauksesi. Tämä on tehtävä vähintään 72 tuntia ennen lähtöä.

Muutokset matkasuunnitelmassa
 
Jos matkasuunnitelmaasi tulee muutoksia, ole hyvä ja ilmoita niistä matkatoimistollesi tai KLM:n toimistoon. Jos muutoksista ei ilmoiteta, se voi johtaa kaikkien sinulle varattujen jatko- ja/tai paluulentojen peruuttamiseen.

Verot ja muut maksut

Matkustajan on maksettava kaikki valtion, paikallisen tai muun viranomaisen tai lentokentän ylläpitäjän tai KLM:n määräämät matkustajaa tai matkustajan palvelujen tai tilojen käyttöä koskevat verot ja/tai muut maksut, joiden ei katsota sisältyvän muihin sovellettaviin maksuihin tai lipun hintaan, senkin jälkeen, kun lippu on kirjoitettu ja/tai matkustaja on jo maksanut lipun.
Jos haluat peruuttaa lippusi, voit pyytää lentokenttäveron palausta. Maksuja, joiden koodi on OA tai OB, ei palauteta. Lentoyhtiön määrittelemä kansainvälinen maksu, joiden koodi on YR ja/tai YQ, palautetaan vain, jos ne koskevat lippua, joka oikeuttaa takaisinmaksuun.

Lippujen muutoksista ja peruutuksista saatetaan periä palvelumaksu.

Lennolle pääsyn epääminen, peruutus ja viivästyminen

KLM tekee kaikkensa välttääkseen myöhästymisiä, peruutuksia tai koneeseen nousun epäämisiä. Jos sinulta kuitenkin evätään koneeseen pääsy tai jos lentosi on peruutettu tai myöhästyy vähintään kaksi tuntia, KLM antaa siitä hyvityksen ja opastaa matkustajia tilannekohtaisesti. Lisätietoja hyvityksen ja/tai EU-maista lähtevien lentojen avustuspalvelujen ehdoista löytyy julkaisusta “Compensation and Assistance ”. Lisätietoja löytyy myös KLM:n yleisistä kuljetusehdoista.

Vastuunrajoitusta koskevia tietoja kansainvälisille matkustajille

Matkustajia, joiden matkaan sisältyy lopullinen matkakohde tai pysähdys muussa kuin lähtömaassa, pyydetään ottamaan huomioon, että Varsovan sopimuksen nimellä tunnetun sopimuksen sääntöjä voidaan soveltaa koko matkan aikana, mukaan lukien kaikki matkan osuudet lähtö- ja kohdemaassa. Matkustajiin, jotka ovat lähdössä sovitusta pysähtymispaikasta Yhdysvalloissa, menossa sinne tai matkustavat sen kautta, sovelletaan tämän sopimuksen ja erityisten kuljetussopimusten mukaisia tariffeja, joiden mukaan tiettyjen lentoyhtiöiden ja muiden erityissopimusten osapuolten vastuu matkustajan kuolemasta tai loukkaantumisesta rajoittuu useimmissa tapauksissa todistettuihin vahinkoihin, eikä ole suurempi kuin 75 000,00 USD matkustajaa kohden. Tämä vastuun rajoitus ei ole riippuvainen lentoyhtiön huolimattomuudesta. Sellaisten matkustajien osalta, jotka eivät ole erityissopimuksen osapuolia tai jotka eivät ole matkalla Yhdysvaltoihin tai sieltä takaisin tai joilla ei ole sovittua pysähtymispaikkaa Yhdysvalloissa, lentoyhtiön vastuun rajoitus matkustajan kuoleman tai loukkaantumisen varalta on yleensä noin 10 000,00 tai 20 000,000 USD.
Tällaisten sopimusten osapuolena olevien lentoyhtiöiden nimet ovat nähtävillä kaikissa näiden lentoyhtiöiden lipputoimistoissa ja niitä saa tarkastella pyynnöstä.
Lisäsuojaa on tavallisesti saatavilla yksityisten vakuutusyhtiöiden vakuutuksilla. Näitä vakuutuksia ei ole rajoitettu lentoyhtiön Varsovan sopimuksen mukaisilla vastuun rajoituksilla tai muilla vastaavilla erityisillä kuljetussopimuksilla. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä lentoyhtiöösi tai vakuutusyhtiön edustajaan.
Huomaa: 75 000,00 USD:n vastuun rajoitukseen sisältyvät maksut ja palkkiot oikeudellisista palveluista, paitsi siinä tapauksessa, että kanne nostetaan valtiossa, jossa maksut ja palkkiot oikeudellisista palveluista on sääntöjen mukaan laskutettava erikseen. Tällöin rajana on 58 000,00 USD, mikä ei sisällä maksuja ja palkkioita oikeudellisista palveluista.
Tämän on Yhdysvaltojen asetuksen 69-2-65 DOT:n vaatima huomautus. Siihen eivät sisälly Montrealin sopimuksen (1999) määräykset, jotka saattavat koskea matkaasi. Sen sisällön oikeellisuutta ei voida taata.

Edellä mainitusta huolimatta matkustajaan saatetaan soveltaa suotuisampia vastuun rajoituksen ehtoja. KLM:n suorittaman lennon vastuun rajoitukset ovat seuraavat:

 1. Matkustajan kuolemasta tai loukkaantumisesta aiheutuvia maksuja ei ole rajoitettu, ja KLM saattaa suorittaaetukäteismaksun, joka on suhteessa kärsittyyn menetykseen täyttääkseen korvaukseen oikeutetun henkilön välittömät taloudelliset tarpeet;
 2. Matkatavaroiden tuhoutumisen, katoamisen tai viivästymisen aiheuttaman vahingon osalta KLM:n vastuu rajoittuu 1 131 erityisnosto-oikeuteen (noin 1 230 EUR) todistetun vahingon osalta. Jos matkatavaroidesi arvo ylittää tämän rajan, ilmoita ruumaan menevän matkatavaran sovellettavan vastuun rajoituksen ylittävä arvo lähtöselvityksen yhteydessä tai varmista ennen matkalle lähtöä, että olet vakuuttanut matkatavarasi niiden täydestä arvosta.
 3. KLM:n vastuu ilmakuljetuksessa tapahtuneesta viivästyksestä aiheutuneesta vahingosta rajoittuu 4 694 erityisnosto-oikeuteen (noin 5 100 EUR) todistetuista menetyksistä ja kuluista.


Jos matkaasi sisältyy myös muiden lentoyhtiöiden kuljetuksia, sinun täytyy ottaa heihin yhteyttä saadaksesi tietoja heidän vastuun rajoituksistaan.

Tämä ilmoitus perustuu Euroopan yhteisön (EY) säännöskokoelmaan nro 889/2002.

Lentoyhtiön vastuu matkustajista ja heidän matkatavaroistaan

Vastuuvapauslauseke:

Tämä ilmoitus perustuu Euroopan yhteisön (EY) säännöskokoelmaan nro 889/2002. Tätä ilmoitusta ei voida käyttää perusteenakorvausvaateelle eikä Montrealin sopimuksen sääntöjen tulkintana, eikä se ole osa lentoyhtiön ja sinun välistä sopimusta.

Ilmoitus ei ole tarkka sen lausunnon osalta, että lentoyhtiö ei voi riitauttaa korvausvaateita, joiden erikoisnosto-oikeus on korkeintaan 113 100. Montrealin sopimusten säännösten mukaan lentoyhtiö ei voi kiistää tai rajoittaa vastuutaan vahingoista, joiden erikoisnosto-oikeus on korkeintaan 113 100 ja jotka johtuvat kuolemasta tai loukkaantumisesta lentokoneessa tai lentokoneeseen nousemisen tai siitä poistumisen yhteydessä, paitsi jos muut osapuolet ovat myötävaikuttaneet vahinkoon. Sen lisäksi lentoyhtiön vastuu vahingoista, jotka johtuvat matkatavaroiden viivästymisestä, tuhoutumisesta, katoamisesta tai vahingoittumisesta, rajoittuu yhteensä 1 131 erikoisnosto-oikeuteen todistetuista menetyksistä ja kuluista, ellei matkustaja ole nimenomaan ilmoittanut korkeampaa summaa lähtöselvityksessä tai ostanut lisävakuutusta.

Lentoyhtiön vastuu matkustajista ja heidän matkatavaroistaan

Tässä ilmoituksessa mainitut tiedot ovat yhteenveto lentoyhtiöiden noudattamista lain ja Montrealin sopimuksen mukaisista lentoyhtiöiden vastuun rajoitusta koskevista säännöistä.


Korvaus kuoleman tai loukkaantumisen osalta

Matkustajan loukkaantumista tai kuolemaa koskevia rahallisia korvauksia ei ole rajoitettu. Lentoyhtiö ei voi riitauttaa vahingonkorvausvaateita, joiden erityisnosto-oikeus on korkeintaan 113 100 (noin 123 000 EUR). Mainitun summan ylittäviä vahingonkorvausvaateita vastaan lentoyhtiö voi puolustautua todistamalla, että vahinko ei aiheutunut lentoyhtiön huolimattomuudesta tai muusta lentoyhtiöstä johtuvasta syystä.


Ennakkomaksut
 
Siinä tapauksessa, että matkustaja kuolee tai loukkaantuu, lentoyhtiön on 15 päivän sisällä siitä, kun vahingonkorvaukseen oikeutettu henkilö on tunnistettu, suoritettava ennakkomaksu, joka kattaa kyseisen henkilön välittömät taloudelliset tarpeet. Kuolemantapauksessa tämän ennakkomaksun on oltava vähintään 16 000 SDR (noin 20 000 EUR).


Matkustajan viivästyminen

Lentoyhtiö vastaa matkustajan viivästymisestä aiheutuneista vahingosta, paitsi siinä tapauksessa, että lentoyhtiö on tehnyt kaiken voitavansa vahingon välttämiseksi tai jos sellaisten toimenpiteiden suorittaminen ei ollut mahdollista.
Matkustajan viivästymisestä aiheutunut korvausvastuu rajoittuu 4 694 erityisnosto-oikeuteen (noin 5 100 EUR).


Matkatavaroiden viivästyminen 

Lentoyhtiö vastaa matkatavaroiden viivästymisestä aiheutuneista vahingosta, paitsi siinä tapauksessa, että lentoyhtiö on tehnyt kaiken voitavansa vahinkojen välttämiseksi tai jos sellaisten toimenpiteiden suorittaminen ei ollut mahdollista. Matkatavaroiden viivästymisestä aiheutunut korvausvastuu rajoittuu 1 131 erityisnosto-oikeuteen (noin 1 230 EUR).

Matkatavaroiden tuhoutuminen, katoaminen tai vahingoittuminen
 
Lentoyhtiön vastuu matkatavaroiden tuhoutumisen, katoamisen tai vahingoittumisen aiheuttaman vahingon osalta on korkeintaan 1 131 SDR (noin 1 230 EUR). Lentoyhtiö vastaa ruumassa kuljetettavista matkatavaroista myös ilman omaa syytään, paitsi jos matkatavarat ovat viallisia. Lentoyhtiö vastaa kirjaamattomista matkatavaroista vain, jos se on syynä vahingon aiheutumiseen.

Korkeammat matkatavararajoitukset 
 
Matkustaja voi lisänmaksusta nostaa vastuusummaa tekemällä siitä ilmoituksen viimeistään lähtöselvityksen yhteydessä.

Matkatavaroita koskevat valitukset
 
Matkatavaroiden vahingoittumisesta, viivästymisestä, katoamisesta tai tuhoutumisesta on ilmoitettava lentoyhtiölle kirjallisesti mahdollisimman pian. Ruumassa kuljetettavien matkatavaroiden vahingoittumisesta on ilmoitettava seitsemän päivän kuluessa ja viivästyneestä matkatavarasta 21 päivän kuluessa siitä hetkestä, kun matkustajan oli määrä vastaanottaa matkatavarat.

Sopimuksen tehneen rahdinkuljettajan ja tosiasiallisen rahdinkuljettajan vastuu
 
Jos ilmakuljetuksen tosiasiallinen suorittaja on eri kuin sopimuksen tehnyt lentoyhtiö, matkustajalla on oikeus osoittaa valitukset tai vahingonkorvausvaateet kummalle tahansa. Lipussa mahdollisesti mainittu lentoyhtiö on sopimuksen tehnyt lentoyhtiö.

Menettelyjen määräaika
 
Vahingonkorvauskanteet on nostettava oikeudessa kahden vuoden kuluessa siitä päivästä, jona ilma-alus on saapunut määräpaikkaan, tai siitä päivästä, jona ilma-aluksen olisi pitänyt saapua määräpaikkaan.

Tietojen perusteet
 
Yllämainitut säännöt perustuvat Montrealissa 28. toukokuuta tehtyyn sopimukseen, joka on osa EY:n säännöskokoelmaa nro 2027/97 (muutettu säännöksellä (EY) nro 889/2002) ja osapuolena olevien valtioiden kansallisella lainsäädännöllä.

Turvallisuus alkaa kotoa

Turvallisuussyistä koneeseen ei saa tuoda vaarallisia esineitä, joita ovat esimerkiksi seuraavat:

 • räjähteet *
 • painekaasut (mukaan lukien aerosolit)
 • hyvin happipitoiset aineet, esim. peroksidit ja valkaisujauhe
 • palavat nesteet
 • syövyttävät aineet
 • hapettuvat aineet
 • radioaktiiviset aineet
 • magneetit
 • helposti syttyvät, myrkylliset, vaaralliset tai ärsyttävät aineet.

* Urheilutarkoituksiin käytettäviä ammuksia saa kuljettaa ainoastaan lentoyhtiön ennalta annetulla suostumuksella.

Käsimatkatavaroissa tai mukana ei saa kuljettaa aseita, aseiden jäljennöksiä, tikareita, linkkuveitsiä, teräväpäisiä/-reunaisia aseita, teräviä esineitä, tylppiä työkaluja, tupakansytyttimiä tai muita uhkaavan näköisiä esineitä.

Katso kiellettyjen esineiden luettelo kokonaisuudessaan

Lentoyhtiö voi kieltää tai rajoittaa elektronisten laitteiden käyttöä koneessa (mm. matkapuhelimet, kannettavat tietokoneet, nauhurit, radiot, CD-soittimet, elektroniset pelit sekä radioaaltoja lähettävät laitteet kuten kauko-ohjattavat lelut ja radiopuhelimet). Ole hyvä ja lue lentoyhtiön koneessa olevat ohjeet huolellisesti!

Lisätietoja on saatavana pyynnöstä.


Ota meihin yhteyttä