Tärkeää matkustustietoa

Lue huolellisesti alla olevat matkustustiedot. Näitä tietoja päivitettiin huhtikuussa 2013.

Yleiset kuljetusehdot

KLM:n yleiset kuljetusehdot koskevat matkustajia, jotka matkustavat lennolla tai määritetyllä lennon osalla sellaisen lipun mukaan, jossa KLM on määritetty operoijaksi kyseiselle lennolle tai määritetylle lennon osalle. KLM:n yleiset kuljetusehdot ovat saatavilla KLM:ltä ja sen valtuutetuilta edustajilta veloituksetta.

Lue yleiset kuljetusehdot

Matkatavarat

Haluaisitko tietää enemmän sallitusta matkatavaramäärästäsi? Katso, kuinka paljon matkatavaroita voit ottaa mukaan, sekä maksumme ja alennuksemme ylimääräisille matkatavaroille ja erikoismatkatavaroille.

Erikoispalvelut

Pyynnöstä ja aina kun mahdollista KLM tarjoaa sinulle mielellään koneessa erikoispalveluja, jotka sisältävät erikoisateriat (vain mannertenväliset lennot), lastenhoidon ja lemmikin matkustamisen. Näitä palveluita täytyy pyytää vähintään 36 tuntia ennen lähtöä. Business-luokan ja mannertenvälisten lentojen Economy-luokan matkustajat voivat myös varata haluamansa istumapaikan lentoaan varatessaan.

Lähtöselvitys, uudelleenvahvistus ja peruutus

Lähtöselvitysajat
Matkustajien täytyy olla paikalla KLM:n lähtöselvityspaikalla ja lähtöportilla viimeistään KLM:n ilmoittamana ajankohtana. Lähtöselvitysajat ovat eri joka lentokentällä. Matkasi kuluu sujuvammin, jos varaat riittävästi aikaa lähtöselvitykseen. Jos matkustajat eivät tee ajoissa lähtöselvitystä tai ole ajoissa lähtöselvityspaikalla tai lähtöportilla, KLM on oikeutettu peruuttamaan matkustajille varatut paikat. KLM:n lähtöselvitysajat löytyvät ja ovat ladattavissa osoitteessa www.klm.com

Katso lähtöselvitys- ja matkatavaroiden luovutusajat

Uudelleenvahvistus / Varaukset
Ei ole tarpeellista vahvistaa uudelleen KLM:n lentoasi. Muut lentoyhtiöt voivat kuitenkin edellyttää, että vahvistat uudelleen jatkuvat tai paluuvaraukset, kun pidät taukoa matkaltasi enemmän kuin 72 tuntia. Tästä syystä suosittelemme, että otat yhteyttä lähimpään yksittäisen lentoyhtiön toimistoon, jonka kautta sinulla on varaus. Tämä tulisi tehdä vähintään 72 tuntia ennen lähtöä.

Muuta matkasuunnitelmaasi
Jos matkasuunnitelmiisi on tullut muutos, ilmoita muutoksistasi matkatoimistolle tai KLM:n toimistolle. Tämän tekemättä jättäminen voi johtaa sinulle tehtyjen jatkovarausten ja/tai paluuvarausten peruuttamiseen.

Verot, maksut ja lisämaksut
Kaikki verot, maksut ja/tai lisämaksut, jotka hallitus, kunta tai muu viranomainen tai lentokentän ylläpitäjä määrittelee tai jotka määritellään KLM:n matkustajaan liittyvistä asioista tai matkustajan KLM:n tarjoamien palveluiden tai tilojen käyttämisestä lisätään muutoin veloitettaviin hintoihin ja lisämaksuihin. Matkustajan tulee maksaa ne kokonaisuudessaan, vaikka niitä ei ole liitetty hintaan, jopa sen jälkeen kun lippu on myönnetty ja/tai matkustaja on maksanut lipun hinnan.
Jos haluat peruuttaa lippusi, voit pyytää lentokenttäveron palautusta. Lisämaksuja, jotka on koodattu tunnuksilla OA ja OB, ei palauteta. Lentoyhtiön määrittelemä kansainvälinen lisämaksu, joka on koodattu tunnuksella YR ja/tai YQ palautetaan ainoastaan, jos se sisältää lennon, joka oikeuttaa takaisinmaksuun.

Palvelumaksuja voidaan periä muutoksista lippuihin ja peruutuksista.

Koneeseen pääsyn epäämisen peruutus ja viivästys

KLM tekee kaikkensa välttääkseen viivästymisiä, peruutuksia ja koneeseen pääsyn epäämistä. Jos sinulta kuitenkin evätään koneeseen nousu, lentosi on peruutettu tai viivästynyt vähintään kaksi tuntia, KLM tarjoaa hyvityksen ja avustusta tilanteesta riippuen. Perehdy tekstiin “Hyvitykset ja avustus” -lehtisessä saadaksesi lisätietoa hyvitykseen ja/tai avustukseen oikeuttavista ehdoista lennoilla, jotka lähtevät EU-maista. Tietoa löytyy myös KLM:n yleisistä kuljetusehdoista.

Korvausvastuuseen liittyviä neuvoja kansainvälisille matkustajille

Matkustajille, joiden matka sisältää eri maan, kuin lähtömaan päätekohteen tai pysähdyksen, huomautetaan, että Varsovan yleissopimuksen ehdot saattavat päteä koko matkan ajan, mukaan lukien osa matkasta, joka on kokonaan lähtömaan tai kohdemaan sisällä. Sellaisille matkustajille, jotka ovat matkalla sovittuun pysähtymispaikkaan, pysähtymispaikasta pois tai pysähtymispaikalla Yhdysvalloissa, yleissopimus ja erityiset kuljetussopimukset, jotka ilmenevät sovellettavissa maksuissa, edellyttävät, että tiettyjen lentoyhtiöiden vastuun ja erityissopimusten osapuolten mukaan kuolema tai henkilökohtainen vamma on rajoitettu useimmissa tapauksissa olemaan ylittämättä 75 000 yhdysvaltain dollaria matkustajaa kohden ja että tämä vastuu ei ole riippuvainen lentoyhtiön laiminlyönneistä. Sellaisille matkustajille, jotka matkustavat lentoyhtiöllä, joka ei ole erityissopimuksen osapuoli, ja jotka eivät matkusta sovittuun pysähdyspaikkaan tai sieltä pois Yhdysvalloissa, lentoyhtiön vastuu kuoleman tai henkilökohtaisen loukkaantumisen tapauksissa matkustajille on rajoitettu useimmissa tapauksissa noin 10 000 tai 20 000 yhdysvaltain dollariin.
Lentoyhtiöiden nimet ja erityissopimusten osapuolet ovat saatavilla kyseisten lentoyhtiöiden kaikilta lipputoimistoilta ja niitä voi tarkastella pyynnöstä.
Lisäturvaa voi yleensä saada ostamalla vakuutuksen yksityiseltä yritykseltä. Sellaiseen vakuutukseen ei ole vaikutusta lentoyhtiön vastuun rajoituksilla, jotka ovat Varsovan yleissopimuksen tai kuljetuksen erityissopimuksien alaisia. Saadaksesi lisätietoja ota yhteyttä lentoyhtiöösi tai vakuutusyhtiösi edustajaan.
Huomio: Yllä mainitun korvausvastuun raja 75 000 yhdysvaltain dollaria sisältää oikeudelliset kustannukset ja maksut, paitsi silloin, jos korvausvaatimus tehdään erillisessä tapauksessa, jossa myönnetään oikeudelliset kustannukset ja maksut, jolloin raja on 58 000 yhdysvaltain dollaria pois lukien oikeudelliset kustannukset ja maksut.
Tämä on tiedonanto 69-2-65, jonka edellyttää U.S. DOT. Se ei vastaa Montrealin 1999 yleissopimuksen ehtoja, jotka voivat koskea matkaasi. Sen sisällön tarkkuudesta ei tehdä esitystä.

Edeltävistä seikoista huolimatta matkustaja saattaa kuulua suotuisampaan vastuujärjestelmään. Korvausvastuun rajoitukset matkallesi lennolla, joka on KLM:n operoima, ovat seuraavat:

 1. Matkustajan kuolemalle tai ruumiilliselle vammautumiselle ei ole rahallisia rajoituksia. KLM voi suorittaa kärsimyksiin suhteutetun ennakkomaksun hyvitykseen oikeutetulle henkilölle välittömien taloudellisten tarpeiden kattamiseksi;
 2. KLM:n korvausvelvollisuus rajoitetaan saapuvan matkatavaran tuhoutumisen, katoamisen, vahingoittumisen osalta 1 131 erityisnosto-oikeuteen (noin 1 230 EUR) todistettavien vahinkojen osalta. Mikäli matkatavarasi arvo ylittää tämän rajan, muistathan ilmoittaa ruumaan menevän matkatavaran arvon lähtöselvityksen yhteydessä, tai varmista että matkatavarasi on kokonaan vakuutettu ennen matkaa;
 3. Mikäli vahinko johtuu KLM:n lennon myöhästymisestä, rajoitetaan KLM:n korvausvelvollisuus 4 694 erityisnosto-oikeuteen (noin 5 100 EUR) todistettavien menetysten ja kustannusten osalta.

Mikäli matkaan on kuulunut muiden lentoyhtiöiden liikennöimiä lentoja, tulee sinun olla heihin yhteydessä saadaksesi tietoa heidän korvausvastuun rajoistansa.

Tämä tiedonanto on Euroopan yhteisön asetuksen (EY) nro 889/2002 mukainen.

Lentoyhtiön vastuu matkustajille ja heidän matkatavaroilleen

Vastuuvapauslauseke:
Tämä on tiedonanto, jonka Euroopan yhteisön asetus (EY) nro 889/2002 vaatii. Tätä tiedonantoa ei voi käyttää hyvitysvaatimuksen perustana eikä tulkitsemaan Montrealin yleissopimuksen asetuksien ehtoja, eikä se myöskään muodosta sopimuksen osaa sinun ja lentoyhtiön tai lentoyhtiöiden välillä.

Tiedonanto on epätarkka mainitessaan, että yli 113 100 SDR:n korvauksien tapauksessa lentoyhtiö ei voi kiistää hyvitysvaatimuksia. Montrealin yleissopimuksen asetuksen perusteella tilanne on seuraava: alle 113 100 SDR:n vahingoissa liittyen kuolemaan tai ruumiilliseen vammautumiseen johtuen koneessa tapahtuneesta onnettomuudesta tai onnettomuudesta nousun tai laskun aikana, lentoyhtiö ei voi poistaa tai rajoittaa vastuutaan, paitsi silloin, kun vahingonkärsijä huolimattomuudellaan vaikuttanut vahingon aiheutumiseen. Myös lentoyhtiön korvausvastuu koskien matkatavaroiden viivästymisiä, tuhoutumisia, katoamisia tai matkatavaroihin kohdistuneita vammoja on yhteensä 1 131 SDR todistetuille menetyksille ja maksuille paitsi jos matkustaja on tehnyt erityisen ilmoituksen korkeammasta arvosta lähtöselvityksen yhteydessä tai ostanut lisävakuutuksen.

Lentoyhtiön vastuu matkustajille ja heidän matkatavaroilleen
Tämä informaatiotiedonanto tiivistää yhteisön lentoyhtiöiden korvausvastuusäännöt, jotka vaaditaan yhteisön lainsäädännössä ja Montrealin yleissopimuksessa.

Hyvitys kuoleman tai vammojen tapauksessa 
Matkustajan kuolemalle tai ruumiilliselle vammautumiselle ei ole rahallisia rajoituksia. Lentoyhtiö ei voi kiistää hyvitysvaatimuksia alle 113 100 SDR:n (noin 123 000 EUR) vahingoille. Summan yli menevissä tapauksissa lentoyhtiö voi puolustaa itseään vaatimusta vastaan todistamalla, ettei vahinko johtunut lentoyhtiön huolimattomuudesta tai ollut muuten sen syytä.

Ennakkomaksut 
Jos matkustaja kuolee tai loukkaantuu, lentoyhtiön täytyy suorittaa ennakkomaksu välittömien taloudellisten tarpeiden kattamiseksi 15 päivän sisällä hyvitykseen oikeutetun henkilön tunnistamisesta. Kuolemantapauksessa tämä ennakkomaksu ei tule olemaan vähemmän kuin 16 000 SDR (noin 20 000 EUR).

Matkustajan viivästyminen 
Matkustajan viivästymisen tapauksessa lentoyhtiö on vastuullinen korvaamaan vahingot, paitsi silloin, jos se suoritti kaikki kohtuulliset toimenpiteet vahinkojen välttämiseksi tai jos sellaisten toimenpiteiden suorittaminen oli mahdotonta.
Matkustajan viivästymisen aiheuttamien vahinkojen korvausvastuu on rajoitettu 4 694 SDR:ään (noin 5 100 EUR).

Matkatavaroiden viivästyminen 
Matkatavaran viivästymisen tapauksessa lentoyhtiö on vastuullinen korvaamaan vahingot, paitsi silloin, jos se suoritti kaikki kohtuulliset toimenpiteet vahinkojen välttämiseksi tai jos sellaisten toimenpiteiden suorittaminen oli mahdotonta. Matkatavaroiden viivästymisen aiheuttamien vahinkojen korvausvastuu on rajoitettu 1 131 SDR:ään (noin 1 230 EUR).

Matkatavaroiden tuhoutuminen, katoaminen tai vahingoittuminen 
Lentoyhtiön korvausvastuu matkatavaroiden tuhoutumiseen, katoamiseen tai vahingoittumiseen on 1 132 SDR:n asti (noin 1 230 EUR). Kirjattujen matkatavaroiden kohdalla niistä on vastuu, vaikka vahingot eivät olisikaan lentoyhtiön syytä, paitsi silloin, kun matkatavara on viallinen. Kirjaamattomien matkatavaroiden kohdalla lentoyhtiö on vastuullinen vain omista virheistään.

Korkeammat matkatavaroiden korvausvastuun rajat 
Matkustaja voi hyötyä korkeammista matkatavaroiden korvausvastuun rajoista tekemällä erityisen ilmoituksen viimeisintään lähtöselvityksessä ja maksamalla lisämaksun.

Matkatavaroita koskevat valitukset 
Jos matkatavara on vahingoittunut, viivästynyt, kadonnut tai tuhoutunut, matkustajan tulee kirjoittaa valitus lentoyhtiölle niin pian kuin mahdollista. Kirjattujen matkatavaroiden vahinkojen kohdalla matkustajan on kirjoitettava valitus seitsemän päivän sisällä, viivästyksen kohdalla 21 sisällä, molemmissa tapauksissa alkaen siitä päivästä, kun matkustaja sai matkatavarat käyttöönsä.

Sopimuksen tehneen yhtiön ja lentoyhtiön korvausvastuu 
Jos lentoyhtiö, joka todellisuudessa operoi lennon ei ole sama, kuin sopimuksen tehnyt lentoyhtiö, matkustajalla on oikeus osoittaa valitus tai tehdä vahingonkorvausvaatimus kumpaa tahansa vastaan. Jos lentoyhtiön nimi tai koodi on ilmoitettu lipussa, kyseinen lentoyhtiö on sopimuksen tehnyt lentoyhtiö.

Oikeustoimia koskeva määräaika 
Kaikki oikeustoimet vahingonkorvauksien vaatimiseksi täytyy tehdä kahden vuoden sisällä lentokoneen saapumisesta tai siitä päivästä, jolloin lentokoneen olisi pitänyt saapua.

Tietojen perusta 
Yllä kuvailtujen sääntöjen perusta on Montrealin yleissopimuksessa 28. toukokuuta 1999, joka on pantu yhteisössä täytäntöön asetuksella (EY) nro 2027/97 (sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) nro 889/2002) ja jäsenvaltioiden kansallisella lainsäädännöllä.

Turvallisuus alkaa kotoa

Turvallisuussyistä on kiellettyä kantaa mukanasi vaarallisia aineita, kuten:

 • Räjähteitä *
 • Paineistettuja kaasuja (ml. aerosoleja)
 • Aineita, joilla on korkea happipitoisuus, esim. peroksidit ja valkaisuaine
 • Palavia nesteitä
 • Syövyttäviä aineita
 • Hapettavia materiaaleja
 • Radioaktiivisia materiaaleja
 • Magneetteja
 • Materiaaleja, jotka syttyvät helposti, myrkyllisiä, häiritseviä tai ärsyttäviä aineita.

* Ammuksia urheilutarkoitukseen voidaan kuljettaa vain lentoyhtiön aiemmin myöntämällä luvalla.

On kiellettyä kuljettaa tuliaseita, aseiden jäljennöksiä, tikareita, kääntöpääveitsiä, teräväkärkisiä aseita, teräviä esineitä, tylppiä esineitä, sytyttimiä tai muita uhkaavan näköisiä esineitä mukanasi tai käsimatkatavaroissa.

Katso kiellettyjen esineiden lista

Lentoyhtiö voi kieltää tai rajoittaa elektronisten laitteiden käyttöä koneessa (kuten matkapuhelimet, kannettavat tietokoneet, nauhurit, radiot, CD-soittimet, elektroniset pelit tai radioaaltoja lähettävät laitteet, ml. kauko-ohjattavat lelut ja radiopuhelimet). Noudata huolellisesti lentoyhtiön ohjeita koneessa!

Lisätietoja on saatavilla pyydettäessä.
Ota yhteyttä