Palveluskoiran kanssa matkustaminen

Jos tuot opaskoirasi tai henkistä tukea tarjoavan koirasi mukanasi koneeseen KLM:n lennolle, ole hyvä ja ota yhteyttä KLM CARES -palveluun ja varmista, että täytät tarvittavat lomakkeet.
 

Ota palveluskoirasi mukaan

Jos haluat matkustaa palveluskoirasi kanssa, järjestämme sen sinulle veloituksetta. Ole hyvä ja ota yhteyttä KLM CARES -palveluun vähintään 48 tuntia ennen lähtöä, jotta meillä on riittävästi aikaa järjestää se sinulle. Emme salli koirien lisäksi muita palveluseläimiä.

Joissain maissa saattaa olla rajoituksia eläinten tuomisen suhteen. Sen vuoksi suosittelemme suorittamaan tarvittavat ennakkovalmistelut (kuten voimassa oleva eläinpassi ja rokotustodistus).

Palveluskoira
Jos haluat palveluskoirasi mukaan matkustamoon, ole hyvä ja lataa ja täytä hakemuslomake palveluskoiraa varten  ja lähetä se KLM CARES -palveluun. Ole hyvä ja tuo se mukanasi myös lentokentän lähtöselvitykseen.

Henkisenä tukena toimiva koira
15. maaliskuuta, 2019 alkaen henkisenä tukena toimivan koiran tuominen matkustamoon on sallittua ainoastaan Yhdysvaltoihin ja Yhdysvalloista suuntautuvilla suorilla lennoilla. Lisäksi henkisenä tukena toimivan koiran on oltava ainakin neljän kuukauden ikäinen. Jos olet jo saanut vahvistuksen, voit yhä tuoda henkisenä tukena toimivan koirasi mukanasi.

Ole hyvä ja lataa ja täytä hakemuslomake henkisenä tukena toimivia koiria varten  sekä hanki mielenterveysasioitasi hoitavalta taholta allekirjoitettu lausunto, jossa ilmoitetaan tarpeesi matkustaa henkistä tukea tarjoavan koirasi kanssa. Ole hyvä ja lähetä täytetty lomake ja allekirjoitettu lausunto KLM CARES -palveluun, ja ota ne myös mukaasi lähtöselvitykseen.

Allekirjoitettu lausunto mielenterveysasioitasi hoitavalta taholta
Henkistä tukea tarjoavan koiran tuodessasi sinulla on oltava tunnustetulta mielenterveyspalvelujen tarjoajalta allekirjoitettu lausunto, jossa ilmoitetaan tarpeesta saada koira matkakumppaniksi. Tämä asiakirja ei saa olla yhtä vuotta vanhempi, ja sen täytyy sisältää matkustajan mielenterveydellistä tai henkistä sairautta hoitavan tunnustetun mielenterveyspalvelujen tarjoajan allekirjoittama lausunto, jossa ilmoitetaan seuraavaa:

1. Matkustajalla on mielenterveyteen liittyvä vamma, joka mainitaan “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders -järjestelmässä (DSM IV)” (KLM:llä ei ole lupaa kysyä sinulta mielenterveyteesi liittyvän sairauden luonteesta).
2. Koira matkustajan seurana on tarpeen matkustajan mielenterveyden tai hoidon kannalta.
3. Matkustajan arvion suorittava henkilö on tunnustettu mielenterveyspalvelujen tarjoaja ja matkustaja on hänen ammattitaitoisen hoitonsa alaisuudessa.
4. Tunnustetun terveyspalvelujen tarjoajan rekisteröinnin päivämäärä ja tyyppi sekä lääni tai muu toimivalta, jossa se on myönnetty.
 

Lentokentällä

Ole hyvä ja mene lentokentän lähtöselvitystiskille saadaksesi tarkastuskorttisi. Suosittelemme saapumaan kentälle vähintään 30 minuuttia ennen tavallista suositeltua lentokentälle saapumisaikaa.

Jos koirasi ei käyttäydy asianmukaisesti julkisilla paikoilla, emme katso koiraasi palveluskoiraksi, vaikka koiran roolina olisikin tarjota tukea fyysisesti rajoittuneelle matkustajalle tai vaikka se olisi tarpeen matkustajan henkisen hyvinvoinnin kannalta. Tällaisessa tapauksessasi koirasi tullaan kieltämään. Epäselvissä tilanteissa KLM:n henkilökunta voi pyytää sinua antamaan lisätietoja varmistaakseen, että koirasi on todella palveluskoira. Mikäli et pysty antamaan uskottavaa suullista selitystä, saatetaan pyytää ylimääräistä kirjallista todistusta.

Jos lennon osa on ajoitettu vähintään kahdeksan tunnin päähän, saatamme vaatia asiakirjoja koskien sitä, ettei palveluskoiran tarvitse käydä tarpeillaan tai että se suoriutuu siitä tavalla, josta ei aiheudu terveys- tai puhtaanapito-ongelmia koneessa.

 

Lennollasi

Palveluskoiran kanssa matkustavat matkustajat voivat istua millä tahansa istumapaikalla, paitsi jos koira on esteenä käytäväpaikalla tai muulla alueella, jonka on pysyttävä esteettömänä turvallisuussyistä. Koirallasi on oltava yllään (auto)valjaat, ja sen on oltava kytkettynä turvavyöhösi koko lennon ajan.

Jos palveluskoira ei mahdu osoitetulle paikalle, saat matkustamosta saman matkustusluokan istumapaikan, johon koira mahtuu joko matkustajan eteen istuimen alle tai siten, ettei se ole esteenä. Voimme tarvittaessa pyytää muita matkustajia vaihtamaan istumapaikkoja. Meidän ei kuitenkaan täydy tarjota lisätilaa koiralle varattua istumapaikkaa enempää, tarjota istumapaikkaa muussa matkustusluokassa kuin siinä, josta on maksettu, tai evätä lentoa toiselta matkustajalta. Jos yksittäinen istumapaikka matkustamossa ei riitä sinulle ja koirallesi ilman, että siitä muodostuu este, saatamme tarjota sinulle mahdollisuutta matkustaa myöhemmällä lennolla tai siirtää palveluskoira matkustamaan ruumassa.