Liikuntarajoitteiset matkustajat

Otatko mukaan oman (sähkökäyttöisen) pyörätuolisi tai rollaattorisi, tai täytyykö sinun matkustaa lentosi ajan makuuasennossa? Sitoudumme tarjoamaan kaikille liikuntarajoitteisille matkustajille mahdollisuuden matkustaa mukavasti ja vaivattomasti.
 

Oman pyörätuolin kanssa matkustaminen

Jos haluat tuoda oman pyörätuolisi mukanasi, kuljetamme sen puolestasi veloituksetta.

Tuotko mukanasi sähkö- tai akkukäyttöisen pyörätuolin? Ole hyvä ja pidä mielessäsi, että elektronisten laitteiden ja akkujen tuomiseen liittyy rajoituksia. Ole hyvä ja ota yhteyttä KLM CARES -palveluun, jotta voimme auttaa löytämään sinulle parhaan ratkaisun.

Matkustamossa sallitut pyörätuolit
Taittuvat, kokoontaitettavat tai osiin purettavat manuaaliset pyörätuolit matkustajille ovat sallittuja matkustamossa, kunhan ne täyttävät käsimatkatavaroiden enimmäiskoko- ja painovaatimukset: enint. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 tuumaa) ja enint. 12 kg (26 lbs). Yhdysvaltoihin suuntautuvilla ja sieltä saapuvilla lennoilla nämä pyörätuolit ovat sallittuja, jos niiden mitat ovat korkeintaan 33 x 92 x 107 cm (13 x 36 x 42 tuumaa). Ole hyvä ja ota huomioon, että matkustamossamme on rajoitetusti tilaa pyörätuoleille. Mikäli tilaa ei ole jäljellä, emme pysty kuljettamaan pyörätuoliasi matkustamossa.

Pyörätuolit ruumassa kuljetettavana matkatavarana
Kaikentyyppiset pyörätuolit, sekä manuaaliset että sähkökäyttöiset, voi kuljettaa ruumassa kuljetettavana matkatavarana. Tee pyyntösi ennen lentoasi niin pian kuin mahdollista, mutta vähintään 48 tuntia ennen lähtöä, jotta voimme tehdä hyväksesi tarvittavat järjestelyt. Voimme kuljettaa lentokoneessa vain rajallisen määrän (sähköisiä) pyörätuoleja lentokoneen koosta riippuen.

Ruumassa kuljetettavien pyörätuolien koko- ja painorajoitukset lentokonetyypeittäin ovat seuraavanlaiset:

Lentokonetyyppi

Enimmäismitat 
(p x l x k)

Enimmäispaino

Boeing 777, 747, 787 ja Airbus 330

152 x 139 x 149 cm /
59,5 x 54,5 x 58,5 tuumaa

Ei enimmäispainoa

Boeing 737

112 x 113 x 85 cm /
44 x 44,5 x 33 tuumaa

Ei enimmäispainoa

Embraer 175 ja 190

120 x 100 x 70 cm /
47 x 39 x 27,5 tuumaa

150 kg / 331 lbs


Pyörätuolisi mitat tarkistetaan lentokentällä. Kaikki ruumassa kuljetettavana matkatavarana kuljetettavat pyörätuolit sijoitetaan ainoastaan pystyasentoon vaurioitumisen ja akkunesteiden vuotamisen estämiseksi.

Lue lisää varauksen tekemisestä pyörätuolisi kuljettamiseksi

 

Pyörätuolisi kanssa lentokentällä

Mukanasi tuoman pyörätuolin tyypistä riippuen voit mahdollisesti käyttää sitä lähtöselvityksen tehtyäsi.

Manuaalinen pyörätuoli
Pyydämme sinua tekemään manuaaliselle pyörätuolillesi lähtöselvityksen vähintään 30 minuuttia ennen tavallista suositeltua lentokentälle saapumisaikaa. Lentokentän pyörätuolit ovat saatavilla lähtöaulassa.

Jos haluat pitää pyörätuolisi mukanasi lähtöportille saakka, ole hyvä ja ilmoita tästä varauksesi yhteydessä. Pyörätuolisi merkitään ruumassa kuljetettavaksi matkatavaraksi lähtöselvityksen yhteydessä, mutta se lastataan lentokoneeseen portilla. Pidä huoli siitä, että olet lähtöportilla lentokenttähenkilökunnan sinulle ilmoittamana aikana noustaksesi koneeseen ennakkoon. Henkilökunta portilla pitää huolen siitä, että voit nousta koneeseen ennakkoon vaivattomammin.

Alle kolmen tunnin mittaisen lyhyen koneenvaihdon aikana ruumassa kuljetettavan pyörätuolin käyttäminen ei ole mahdollista. Tässä tapauksessa pyörätuolisi siirretään suoraan seuraavaan lentosuunnitelmasi mukaiseen lentokoneeseen. Jos sinulla on yli kolme tuntia aikaa suorittaa koneenvaihto, pidämme huolen siitä, että oma pyörätuolisi on käytettävissäsi portilla, jos olet varannut tämän palvelun vähintään 48 tuntia etukäteen ja jos lentokenttä, jossa koneenvaihtosi tapahtuu, sallii tämän.

Joillain lentokentillä pyörätuolisi voidaan palauttaa sinulle tuloportilla. Mikäli tämä ei ole mahdollista, pyörätuolisi viedään muiden manuaalisten tai sähkökäyttöisten pyörätuolien ja skoottereiden kanssa tuloaulaan, jossa se sijoitetaan lentosi laukkuhihnan viereen. Tässä tapauksessa lentokentän pyörätuoli on käytettävissäsi laukkuhihnalle siirtymiseksi.

Sähkö- tai akkukäyttöinen pyörätuoli
Tuotko mukanasi oman sähkö- tai akkukäyttöisen pyörätuolisi? Nämä pyörätuolit on aina kuljetettava ruumassa kuljetettavana matkatavarana. Pidä huoli siitä, että saavut kentälle vähintään tunnin ennen tavallista suositeltua lentokentälle saapumisaikaa.

Meillä ei ole lentokentällä saatavilla pakkausmateriaaleja pyörätuolisi kuljettamista varten. Vaurioiden ehkäisemiseksi pyydämme sinua kuljettamaan kaikki sen irrotettavat osat, kuten pehmusteet ja jalkatuet, käsimatkatavaroissasi. Nämä tavarat lasketaan silloin ylimääräisiksi sallituiksi käsimatkatavaroiksi. Mikäli tämä ei ole mahdollista, pyydämme sinua teippaamaan nämä pyörätuoliin. Mukanasi tuoman pyörätuolin tyypistä riippuen saatamme myös pyytää sinua irrottamaan akut tai virtajohdot ja eristämään terminaalit oikosulkujen ehkäisemiseksi.

Kun olet tehnyt lähtöselvityksen, voit käyttää yhtä lentokentällä saatavilla olevista pyörätuoleista. Jos olet täysin riippuvainen omasta pyörätuolistasi, ole hyvä ja ota yhteyttä KLM CARES -palveluun, jotta voimme tarkistaa, mitä ylimääräisiä järjestelyjä hyväksesi voidaan tehdä.

Lentokentän pyörätuolit
Kaikilla lentokentillä on käytettävissä pyörätuoleja lähtöselvityksen ja portin välillä sekä saavuttaessa. Koska nämä pyörätuolit eivät sovellu matkustajan manuaaliseen käyttöön, henkilökunnan tai matkakumppanisi on työnnettävä sitä puolestasi. Mikäli kuljetus portin ja lentokoneessa olevan istumapaikkasi välillä on tarpeen, käytetään silloin pienempää pyörätuolimallia.

Amsterdamin Schipholin lentokentällä ja muutamilla muilla lentokentillä liikuntarajoitteisten matkustajien kuljettamiseen sijainnista toiseen voidaan käyttää sähköistä kuljetuskärryä. Emme kuitenkaan voi taata, käytetäänkö sähköistä kuljetuskärryä vai manuaalista pyörätuolia.

Vaihtoehtoiset välineet koneeseen nousemiseksi
Joissain paikoissa käytetään portaikkoa koneeseen nousemiseen ja koneesta poistumiseen. Jos et pysty nousemaan tai laskeutumaan portaita ja jos olet ilmoittanut meille tästä etukäteen, tarjoamme vaihtoehtoisen välineen koneeseen nousemiseksi. Saatamme käyttää erityistä mukautettua vaunua tähän tarkoitukseen. Nämä vaihtoehdot eivät välttämättä ole kaikkein kätevimpiä ratkaisuja, mutta takaamme, että teemme kaikkemme huolehtiaksemme turvallisuudestasi, yksityisyydestäsi ja mukavuudestasi.

 

Rollaattorin kanssa matkustaminen

Rollaattorisi voidaan kuljettaa ruumassa veloituksetta. Jos haluat pitää rollaattorisi mukanasi lähtöportille saakka, ole hyvä ja ilmoita tästä lähtöselvityksen yhteydessä. Rollaattorisi merkitään ruumassa kuljetettavaksi matkatavaraksi, mutta sitä ei lastata lentokoneeseen ennen portille saapumistasi.

 

Palvelut lennollasi

Tarjoamme liikuntarajoitteisille matkustajille lennolla seuraavat palvelut:

  • Kokoontaitettavia pyörätuoleja on saatavilla kaikissa KLM:n ja KLM Cityhopperin lentokoneissa. Pyörätuolit on suunniteltu erityisesti mahtumaan lentokoneemme käytäville. Älä epäröi pyytää käyttöösi yhtä näistä pyörätuoleista WC-tiloihin siirtyäksesi. Vaikka matkustamohenkilökuntamme auttaa sinua mielellään tämän pyörätuolin käytössä, heidän ei ole sallittua nostaa tai kantaa sinua.
  • Kaikkien KLM:n lentokoneiden WC-tilat on varustettu kahvoilla. KLM:n kaikissa Boeing 777, Boeing 787 ja Airbus A330 -lentokoneissa on inva-WC, johon pääsee pyörätuolilla. Boeing 737, Boeing 747 ja Embraer 190 -lentokoneiden WC-tiloissa on kokoontaitettava verho, jolla WC:stä saadaan suurempi. Matkustamohenkilökuntamme auttaa sinua siirtymään WC-alueelle ja sieltä pois, mutta heidän ei ole sallittua auttaa sinua WC-alueella. Mikäli tarvitset apua WC-tiloissa, sinun täytyy järjestää oma matkakumppanisi avustamaan sinua lentosi aikana.
  • Kaikissa KLM:n lentokoneissa on useita käytävä- ja keskipaikkoja, joissa on siirrettävät käsinojat, jotta pääset helpommin omalle paikallesi. Siirrettävillä käsinojilla varustettujen käytäväistumapaikkojen määrä ja sijainnit voivat vaihdella konetyypistä riippuen. Ole hyvä ja ota yhteyttä KLM CARES -palveluun, jotta voimme varata sinulle sopivimman istumapaikan.


Lentostandardi- ja määräystenmukaisuusosastomme tarkistaa aina kaikki erityiset istuimeen asennettavat apuvälineet, kuten ortopediset tuet, jotta ne vastaisivat lentoturvallisuussääntöjä. Mikäli ne eivät vastaa yllä mainittuja sääntöjä, ei kyseisiä välineitä valitettavasti voida ottaa koneeseen. Ole hyvä ja ota yhteyttä KLM CARES -palveluun vähintään 48 tuntia ennen lähtöä, jotta meillä on riittävästi aikaa järjestää se sinulle.

 

Paaripalvelu

Jos sinun täytyy matkustaa lentosi ajan makuuasennossa lääketieteellisistä syistä johtuen, voit hyödyntää paaripalveluamme. Tästä palvelusta veloitetaan lisämaksuja. Useimmissa tapauksissa tämän palvelun varaa sinulle asianmukainen organisaatio, joka on vastuussa kuljetuksesi järjestämisestä.

Sinut sijoitetaan lentokoneessa matkustamon erilliseen osaan, jossa et häiriinny muista matkustajista ja jossa voit matkustaa mukavasti ja yksityisesti. Tarvitset mukaasi kuitenkin jonkun, joka voi tarjota sinulle lääkinnällistä apua.

Paaripalvelumme varaamiseksi ole hyvä ja ota yhteyttä KLM CARES -palveluun.