Matkustus Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltoihin suuntautuvilla matkoilla sovelletaan erityisiä sääntöjä. Jos et tarvitse viisumia, tarvitset ESTA-matkustusluvan. Lentoyhtiöiden on myös kerättävä henkilökohtaisia tietoja matkustajista.

Matkatavarat lennoilla Yhdysvalloista/Yhdysvaltoihin

 • Yli 453 grammaa painavia tulostin- tai värikasetteja ei voi ottaa matkatavaroihin lennoilla Yhdysvaltoihin. Tämä koskee sekä käsimatkatavaroita että ruumassa kuljetettavia matkatavaroita.
 • Koska matkatavarat täytyy tarkastaa räjähteiden varalta, ruumassa kuljetettavia matkatavaroita ei saa lukita, ellei kyseessä ole TSA-hyväksytty lukko. Näitä lukkoja on saatavilla monissa matkalaukkuja myyvissä kaupoissa.

Kun varaat lentoasi

Yhdysvaltain hallituksen Secure Flight -ohjelman mukaan lentoyhtiöiden on rekisteröitävä tiettyjä henkilötietoja lentovarauksen yhteydessä. Nämä Secure Flight -tiedot sisältävät sukupuolen, syntymäajan sekä etu- ja sukunimen täsmälleen samalla tavalla kuin ne on ilmoitettu passissa.

Meidän on lähetettävä nämä tiedot kaikista matkustajista Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiselle TSA:lle (Transportation Security Administration) vähintään 72 tuntia ennen lähtöä. Jos varaat lennon 72 tunnin kuluessa ennen lähtöä, tiedot lähetetään Secure Flight -tietojen kanssa varauksen yhteydessä.

Varmistaaksesi, että pääset lennolle, ja lisäkustannusten välttämiseksi, pyydämme sinua toimittamaan nämä Secure Flight -tiedot ajoissa. Jos varaat matkasi matkatoimiston kautta, muista antaa nämä tiedot matkatoimistolle ajoissa. Tarvitsemme Secure Flight -tietosi myös silloin, kun teet lähtöselvityksen verkossa tai itsepalveluautomaatilla lentokentällä.

Saatat joutua anomaan sähköistä matkustuslupaa (ESTA) ja joutua antamaan ennakkotietoja (Advance Passenger Information, API). Lue lisää alta.

ESTA-matkustuslupa

Visa Waiver -ohjelmaan kuuluvien maiden kansalaiset voivat matkustaa Yhdysvaltoihin ilman viisumia. Heidän on kuitenkin haettava täydentävää matkustuslupaa (ESTA). Nämä matkustajat eivät voi lentää Yhdysvaltoihin ilman ESTA-matkustuslupaa.

Kaikkien maiden matkustajilla täytyy olla ESTA-matkustuslupa, jotta he voivat suorittaa Yhdysvaltoihin suuntautuvan lentonsa lähtöselvityksen verkossa tai automaatilla lentokentällä.

Voit hakea ESTA-matkustuslupaa suoraan tai antaa yhteistyökumppanimme, CIBT:n, huolehtia kaikesta maksua vastaan.

Lue lisää ESTA- ja Visa Waiver -ohjelmaan kuuluvista maista

Matkustusasiakirjojen tarkistus ennen lähtöä

Jos matkustat Amsterdamin Schipholin lentokentältä Yhdysvaltoihin Delta Air Linesin lennolla, sinun on kuljettava lähtöportille siirtyessäsi ylimääräisen matkustusasiakirjojen tarkastuksen läpi, kuten tarkastuskortissasi on mainittu. Saat myös lähtöporttisi numeron tästä turvatarkastuspisteestä. Varaathan ylimääräistä aikaa tähän turvatarkastukseen.

Passi

Kaikilla Yhdysvaltoihin matkustavilla on oltava e-passi (tunnetaan myös nimellä MRP), joka voidaan lukea koneellisesti. Riippuen siitä, missä ja milloin se on myönnetty, siinä on oltava digitaalinen valokuva ja sisäinen mikrosiru.

Vauvoilla ja vanhemmilla lapsilla on oltava oma passi. He eivät voi matkustaa jommankumman vanhemman passilla.

Jos sinulla on tilapäinen tai hätäpassi, joka ei ole e-passi, et voi enää matkustaa Visa Waiver -ohjelman alaisena. Tällöin sinun täytyy hakea viisumia matkalle Yhdysvaltoihin.

Matkustajan ennakkotiedot

Jos matkustat Yhdysvaltoihin, joudumme keräämään erilaisia henkilötietoja. Suosittelemme, että annat nämä ennakkotiedot (Advance Passenger Information, API)

 • matkatoimistolle
 • Matkani-palvelussa
 • tai lähtöselvityksen yhteydessä (enintään 24 tuntia ja vähintään 1 tunti ennen lähtöä).
 • automaatilla lentokentällä. Jos lähdet lentokentältä, jossa lähtöselvitys on mahdollista suorittaa vain tiskiltä, henkilökunta rekisteröi passisi API-tiedot.


Voit ladata API-lomakkeen myös ennen lähtöä. API-tiedot sisältävät seuraavat tiedot:

 • sukunimi ja etunimi
 • syntymäaika ja sukupuoli
 • passinumero
 • passin myöntänyt maa
 • passin voimassaoloaika
 • kansallisuus
 • asuinmaa
 • tilapäinen osoite, johon majoitut. Osoitteessa on oltava talon numero, katu, kaupunki, osavaltion lyhenne ja postinumero.


Tilapäisiä osoitetietoja ei tarvitse antaa, jos:

 • Virallinen asuinpaikkasi on Yhdysvalloissa.
 • Sinulla on vain koneenvaihto Yhdysvalloissa joka kestää alle 8 tuntia ja jatkolentosi suuntautuu Yhdysvaltojen ulkopuoliseen kohteeseen. Kun täytät osoitteesi, kirjoita Transit to Non-US country (Jatkolento Yhdysvaltojen ulkopuolelle) ja matkan viimeisen osan lennon numero. 
 • Lähdet risteilylle. Kun täytät osoitteen, kirjoita Transit to Cruise Line (Jatkolento risteilyä varten) ja lisää laivan ja kaupungin sekä osavaltion nimi, josta risteily alkaa.
 • Matkustat Yhdysvaltojen halki matkailuautolla. Jos mahdollista, anna selvitys suunnitellusta reitistä.


Lataa Matkustajan ennakkotiedot -lomake
Tarkastele listaa lentokentistä, joista on lähtöselvityspalvelu