Speciale assistentie tijdens uw reis

Heeft u op de luchthaven of aan boord speciale assistentie nodig? Lees meer over hoe u de aangepaste voorzieningen en services kunt gebruiken en hoe we u kunnen assisteren bij het plannen en boeken van uw vlucht.
 

Speciale assistentie aanvragen

Vraag zo vroeg mogelijk, maar ten minste 48 uur voor vertrek, speciale assistentie aan. Zo hebben we voldoende tijd om de assistentie voor u te regelen. Hoe meer informatie we over uw speciale behoeften hebben, hoe beter we voorbereid kunnen zijn. Als we uw aanvraag binnen 48 uur voor vertrek ontvangen, doen we nog steeds ons uiterste best om u te assisteren. We kunnen in dat geval echter niet garanderen dat u de assistentie die u nodig heeft op tijd ontvangt.

Wilt u speciale assistentie aanvragen?

Neem contact op met KLM CARES

Het aanvragen van speciale assistentie is nodig als u:

 • Assistentie wilt regelen bij het in-, uit- of overstappen op de luchthaven
 • Uw eigen (elektrische) rolstoel of scoot mobiel aan boord wilt meenemen
 • Speciale medische apparatuur wilt meenemen in uw hand- of ruimbagage, zelfs als u deze apparatuur niet aan boord gebruikt
 • Uw assistentiehond wilt meenemen in de cabine
 • Vanwege medische redenen met een gestrekt been (in gips) moet vliegen
 • Assistentie nodig heeft vanwege een visuele of auditieve beperking
 • Geen trappen kunt lopen of helemaal niet kunt lopen
 • Geen lange afstanden kunt lopen (bijvoorbeeld tussen de incheckbalie en de gate van vertrek, tussen de gate en de aankomsthal, of tussen gates wanneer u overstapt)
 • Gebruik moet maken van medische voorzieningen aan boord (bijvoorbeeld medische zuurstof)

Speciale assistentie aanvragen niet mogelijk of nodig

 • Als u reist met een rollator, krukken of een wandelstok, mag u deze gratis en zonder reservering meenemen aan boord.
 • We bieden geen speciale assistentie voor vliegangst .

Een eigen veiligheidsassistent, begeleider of reisgenoot regelen

 • Als u alleen reist en bij een eventuele noodsituatie aan boord assistentie nodig heeft, is het van belang dat u zelf iemand regelt die u daarbij helpt. U kunt ook een van onze medewerkers op de luchthaven om hulp bij het zoeken vragen. U kunt geweigerd worden op de vlucht als u geen veiligheidsassistent heeft.
 • Als het toedienen van medicatie tijdens uw vlucht noodzakelijk is of als u hulp nodig heeft bij het toiletbezoek of eten, dan dient u zelf een begeleider te regelen die met u samen reist en u hiermee helpt.

Speciale assistentie via partnerluchtvaartmaatschappijen
Op vluchten uitgevoerd door KLM kunt u rekenen op de beschikbaarheid van alle speciale zorg services en voorzieningen. Sommige van onze vluchten worden echter uitgevoerd door partnerluchtvaartmaatschappijen. Op deze vluchten zijn mogelijk niet alle services en voorzieningen beschikbaar. We adviseren u om bij uw reisorganisatie of rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij na te gaan op welke voorzieningen u kunt rekenen.

 

Op de luchthaven

Vertrek vanaf Amsterdam Airport Schiphol
Als u vanaf Amsterdam Airport Schiphol vertrekt, wordt de assistentie op de luchthaven verzorgd door Schiphol zelf. Schiphol biedt assistentie aan passagiers met mobiliteitsbeperkingen voor het afleggen van de afstand tussen de verschillende parkeerterreinen en de vertrek- of aankomsthal. Deze assistentie kan worden aangevraagd door contact op te nemen met Amsterdam Airport Schiphol .

Als u assistentie heeft aangevraagd, check dan in bij de volgende incheckbalies:

 • Economy Class: incheckbalie 8 (Schengenlanden) of incheckbalie 16 (niet-Schengenlanden)
 • Business Class: incheckbalie 10 of 11

Na het inchecken en het afgeven van bagage, of als u van tevoren online hebt ingecheckt, gaat u verder naar de Assistance-balie van de luchthaven, te vinden in de vertrekhal. Vanaf hier helpen de assistenten van Schiphol u graag verder.

Zorg ervoor dat u ten minste 30 minuten voor de op Amsterdam Airport Schiphol bent, of 1 uur als u uw eigen elektrische rolstoel meeneemt. Heeft u een overstap op Amsterdam Airport Schiphol? We raden u aan een overstaptijd van minimaal 90 minuten tussen uw vluchten te plannen.

Bekijk de video’s voor meer informatie over speciale assistentie tijdens uw vertrek  en aankomst en overstap  op Amsterdam Airport Schiphol.

Airport Medical Services  zorgt voor de medische services op Amsterdam Airport Schiphol. Zij beschikken ook over ambulancefaciliteiten.

Lounges op Amsterdam Airport Schiphol
Als u toegang heeft tot de lounge en er voldoende tijd is, kunnen we u van en naar de lounge assisteren. Onze KLM lounges op Amsterdam Airport Schiphol zijn toegankelijk voor passagiers met beperkte mobiliteit en hebben speciaal uitgeruste toiletten. De KLM Crown Lounges hebben geen speciale douches voor passagiers met beperkte mobiliteit.

Lees meer over onze lounges en de toegangsvoorwaarden

Vertrek vanaf een andere luchthaven
We raden u aan om bij uw reisorganisatie of rechtstreeks bij de luchthaven na te gaan op welke voorzieningen u kunt rekenen.

 

In- en uitstappen

Medewerkers zijn beschikbaar om u te helpen met in-, uit- of overstappen als u deze service van tevoren heeft aangevraagd en uzelf meldt bij de speciale assistentie balies. Vanwege veiligheids- en privacyredenen mogen passagiers met beperkte mobiliteit als eersten instappen. Om dezelfde redenen worden deze passagiers gevraagd om als laatsten uit te stappen bij aankomst.

 

Tijdens uw vlucht

Ons cabinepersoneel is gekwalificeerd om de veiligheid en het comfort van onze passagiers te waarborgen. U kunt met hen al uw wensen en behoeften tijdens de vlucht bespreken. Het is ze echter niet toegestaan om u te assisteren bij het eten of bij uw persoonlijke hygiëne. Hetzelfde geldt voor het optillen of dragen van passagiers en het toedienen van medicijnen of injecties. Als u hier hulp bij nodig heeft, dan moet u zelf een begeleider meenemen die u kan assisteren.

Heeft u een speciale maaltijd nodig vanwege uw speciale dieet? U kunt diverse speciale maaltijden reserveren voor intercontinentale KLM-vluchten.