KLMs retningslinjer for personvern

Versjon datert 1. april 2014

Innledning

Koninklijke Luchtvaart Maatschappij NV (også kalt KLM Royal Dutch Airlines) vet, på samme måte som Air France (45 rue de Paris, 95747 Roissy CDG Cedex Frankrike), at det er svært viktig med personvern for passasjerer og medlemmer av bonuspoengprogrammer (i dette dokumentet omtalt som "kunder"), potensielle kunder og besøkende til nettsiden. Personlige data for KLMs kunder, mulige kunder og besøkende til nettsiden behandles og beskyttes på best mulig måte. Ikke bare basert på lokal lovgivning, men også i henhold til kravene som er fastsatt i den nederlandske personvernloven (Wet Bescherming Persoonsgegevens, WBP).

KLMs kontor i Amsterdamseweg 55, postnummer 1182 GP i Amstelveen, Nederland, er ansvarlig for å behandle virksomhetens data. I samsvar med WBP har KLM rapportert hvordan de bruker personopplysninger til de nederlandske personvernmyndighetene (Autoriteit Persoonsgegevens http://www.dutchdpa.nl ) i Haag i Nederland. Disse rapportene er tilgjengelige for allmennheten og kan leses via Internett på https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/ . (Søk ved å skrive "Koninklijke Luchtvaart Maatschappij" under "naam" eller "%KLM%").

Se hvor enkelt du kan bruke KLMs tjenester på nettet, i sosiale medier og på dine mobile apparater

KLM utvider og forbedrer stadig sine elektroniske tjenester for å gi nåværende kunder, potensielle kunder og besøkende på KLMs nettsider en enda bedre opplevelse. KLMs nettsider gir for eksempel tilgang til online-bestilling og Flying Blue-tjenester døgnet rundt. Alt fra planlegging til e-billetter og online-innsjekking er enklere med e-tjenester. Du kan også be om informasjon om bestilling av hotellrom og/eller leie av bil og kjøp av reiseforsikring fra våre partnere, som bilutleiefirmaer og hoteller eller kredittkortselskaper og våre SkyTeam-partnere.

Alt dette er nå tilgjengelig online, gjennom sosiale medier og KLMs apper for mobile apparater. Det er viktig at du først leser retningslinjene for personvern for KLM-appene før du laster dem ned og bruker dem. Hvis du bruker en KLM-app, kan du justere i hvilken grad du vil dele opplysningene dine med KLM i selve appen.

Disse retningslinjene for personvern gjelder all behandling av din informasjon av eller på vegne av KLM.

Hvilke typer personopplysninger behandler KLM?

KLM registrerer informasjon som navn, adresse, e-postadresse, telefonnummer, personlige reisepreferanser og interesser, innenfor rammeverket av tjenesteytelse, salg av produkter og tjenester eller for å gi deg muligheten til å ta kontakt med KLM av en eller annen grunn. KLM bruker dataene til å gjennomføre avtaler, yte tjenester og til å informere kunder, potensielle kunder og besøkende til KLMs nettside om KLMs og KLMs partneres aktiviteter, produkter og tjenester. KLM utveksler derfor personopplysninger med Air France og partnere. KLM bruker dine personopplysninger til å gjøre det enklere for deg å velge reisepreferanser og interesser og til å utvikle nye tjenester og produkter. Noen ganger avholder KLM undersøkelser eller konkurranser der kunder, potensielle kunder og/eller besøkende til nettsiden inviteres til å delta. Når KLM kontrakterer ut behandling av personopplysninger til tredjepart, iverksettes det tiltak som omfatter men ikke begrenser seg til lovpålagte tiltak, for eksempel kontrakter for eksterne behandlere og strenge sikkerhetstiltak.

Hva om du ikke ønsker å motta noe informasjon?

Hvis du ikke vil motta informasjon om aktiviteter, produkter og tjenester fra KLM og KLMs partnere, kan du angi dette ved å sende et brev og legge ved en kopi av din legitimasjon til KLMs personvernkontor på adressen på er oppgitt nederst på denne siden. (Se neste del for å søke om og stanse KLMs e-posttjeneste).

E-posttjenester

Det er viktig for KLM å tilby elektroniske tjenester, spesielt fordi disse e-tjenestene gir kunder, mulige kunder og besøkende til nettsiden rask og enkel tilgang til informasjon. Når du abonnerer på kommunikasjon som KLMs elektroniske nyhetsbrev, gir du KLM og KLMs partnere tillatelse til å bruke din e-postadresse til å sende nyhetsbrev, informasjon fra partnere og annen e-post, som undersøkelser og nyheter om spesialtilbud.

Hvis du ikke lenger ønsker å motta informasjon via e-post, kan du klikke på stopp abonnement lenken nederst i hvert e-nyhetsbrev, eller på KLM.com

Hvis du ikke ønsker å motta Flying Blue og partnertilbud, kan du oppdatere dine kommunikasjonspreferanser. For å administrere abonnementet ditt, må du logge deg inn med KLM- eller Flying Blue-kontoen din.

  



Nye KLM-billetter

KLM lanserte nylig en ny og mer persontilpasset billett. Tviler du på om KLM-billetten du har mottatt er ekte? Sammenlign den med et eksempel på vår nye billett.

Falske KLM e-poster

Hvis du har mottatt en e-post om en flyvning som du ikke har bestilt, kan dette være et forsøk på å innhente personlig informasjon (også kjent som phishing) eller infisere din datamaskin. Falsk e-post kan se ut akkurat som ekte e-post fra KLM.

Denne type meldinger kan du gjenkjenne på:

  • mangel på innledende personlig hilsen
  • svar må avgis umiddelbart
  • dårlig grammatikk og skrivefeil
  • en lenke til en ukjent nettside
KLM vil bare sende deg 3 typer meldinger:
  • Reklamemeldinger: Disse e-postmeldingene informerer deg om kampanjer og spesialtilbud, og dessuten om nye reisemål og tjenester som KLM tilbyr. Disse e-postmeldingene mottar du bare etter at du har registrert deg som mottaker. I disse e-postmeldingene vil du aldri bli spurt om å sende svarmelding med personopplysninger. Du vil bli omdirigert til KLMs nettside for å gjennomføre eventuelle handlinger. La oss lagre dine reisepreferanser slik at vi kan fortsette å sende deg relevant e-postmeldinger.
  • Informasjon om reisen din: Hvis du har bestilt en reise, kan du bli tilsendt en e-postmelding der du blir bedt om å oppgi visse opplysninger som kreves av myndighetene i landet du skal reise til. Vi vil også sende deg en e-postmelding med påminnelse om å sjekke inn. Disse e-postmeldingene inneholder alltid informasjon som du vil kjenne igjen (f.eks. reservasjonsnummeret eller Flying Blue-nummeret ditt). Du vil bli omdirigert til KLMs nettside for å gjennomføre eventuelle handlinger.
  • KLM-meldinger som inviterer deg til å delta i en KLM-undersøkelse, for eksempel «Quality Observer». Disse meldingene vil alltid inneholde en lenke til undersøkelsen. Les mer om KLMs undersøkelser

Eksempel på falske e-poster

Det er for tiden dessverre mange falske e-poster i omløp som gir inntrykk av å være sendt fra KLM. Dette er ikke tilfellet. For eksempel:

  • E-poster sendt av klm.spelletje@nieuwsbrief.speciaal-geselecteerd.nl er ikke fra KLM og inneholder en konkurranse som ikke ble startet av KLM.
  • E-poster sendt av …@newnewsi er ikke fra KLM og inneholder en konkurranse som ikke ble startet av KLM. Koblingene i e-posten omdirigerer deg til http://klm.nl-prijsvraag.club/, som ikke tilhører KLM.

Villedende kampanjer

Du kan også støte på villedende kampanjer på sosiale medier som tilbyr gratis billetter eller billetter til redusert pris. Disse inkluderer såkalte «Lik og vinn»-kampanjer. Vi anbefaler deg på det sterkeste å ikke delta på en kampanje som ikke er publisert av en av KLMs verifiserte kontoer på sosiale medier. Skulle du være i tvil, er det bare å ta kontakt med oss på facebook.com/klm eller twitter.com/klm.

Slik behandler du falske e-poster som utgir seg for å være fra KLM
Vi anbefaler at denne type e-poster ikke besvares. Trykk heller ikke på noen lenker, ikke åpne vedlegg og ikke gi ut personlig informasjon.

Meld fra til oss!
Send oss originalmeldingen som vedlegg til adressen:  email.abuse.qam@klm.com . Vennligst merk at vi ikke besvarer meldinger sendt til denne adressen.

KLM-nettsidens registrering av klikk

På KLMs nettside registreres generell besøksinformasjon, for eksempel de mest populære sidene, uten at data kobles til identiteten til den besøkende. Formålet med denne informasjonen er å gjøre KLMs nettsider så brukervennlige som mulig for besøkende. Disse dataene kan også brukes til å vise informasjon som passer bedre for de besøkende til nettsiden. Dermed kan KLM stadig forbedre sine tjenester.

KLM-nettsidens bruk av informasjonskapsler/tilleggsprogrammer

KLM bruker informasjonskapsler/tilleggsprogrammer i tjenestetilbudet. Dette er kompakte informasjonsbiter som lagres på harddisken til datamaskinen din. KLM bruker både midlertidige informasjonskapsler og spesielle informasjonskapsler/tilleggsprogrammer. 
Midlertidige informasjonskapsler inneholder ikke personopplysninger og skal utelukkende gjøre det enklere for deg å bruke KLMs nettside. Når spesielle informasjonskapsler/tilleggsprogrammer er lagret på datamaskinen din, kan nettsiden identifisere deg hver gang du returnerer til KLM-siden. Vi kan bruke informasjonen til å tilpasse nettsiden til dine behov – og gjøre den hyggeligere å bruke. Selv om du har deaktivert bruken av informasjonskapsler/tilleggsprogrammer i nettleseren, kan du fremdeles besøke de fleste elementene på KLMs nettside. Les våre retningslinjer om informasjonskapsler for mer informasjon. Hvis du vil fjerne informasjonskapslene fra datamaskinen din, kan du lese mer om hvordan du sletter informasjonskapsler.

Hvilke sikkerhetstiltak har KLM?

KLM gjør alt de kan for å beskytte dine personopplysninger fra ondsinnet bruk. Kun autoriserte ansatte har tilgang til dataene. Hvis det er nødvendig for KLM-partnere å overta deler av eller visse KLM-tjenester, har KLM inngått en spesialavtale med dem om at de skal håndtere personopplysninger med like streng konfidensialitet.

Tiltak mot bedrageri

For å hindre bedrageri ved billettkjøp, kontrollerer KLM informasjonen som oppgis ved alle betalingstransaksjoner. Dette kan omfatte bruk av et internasjonalt system for bedrageriregistrering. Dette vil kun bli brukt for å hindre og motkjempe betalings- og identitetsbedrageri ved kjøp av flyrelaterte tjenester.

Koblinger til andre nettsider

Visse sider på KLM-siden har koblinger til nettsidene til andre selskaper. KLM er ikke ansvarlig for hvordan disse selskapene håndterer personopplysninger, og derfor ber vi deg om å lese retningslinjene (eller bestemmelsene) til disse eksterne sidene nøye når det gjelder hvordan de behandler og beskytter personopplysninger, ettersom de kanskje ikke tilbyr samme vilkår som KLM.

Spesielle sikkerhetstiltak for å håndtere aggresjon

For å sikre offentlig orden og sikkerhet ombord på flyet og hvordan dette håndteres har KLM et register over navn på passasjerer som har forstyrret sikkerhet, offentlig orden og disiplin, enten ombord på en flyvning eller på bakken, og de vil ikke få lov til å reise med KLM-flyvninger i en ubegrenset tidsperiode, i en begrenset tidsperiode eller under visse forhold som bestemmes av KLM. Disse personene er blitt personlig informert (skriftlig, om mulig) om at navnet deres er registrert, og hvor lenge disse sikkerhetstiltakene vil gjelde. Interesserte parter kan be om tillatelse til å undersøke disse dataene eller endre dem ved å sende en skriftlig forespørsel til KLMs personvernkontor.

Spesielle sikkerhetstiltak for ruter til og fra de nederlandske Antillene, Aruba og Surinam.

Navnene på passasjerer som har gått av flyet ved Amsterdam Schiphol flyplass og som blir stoppet i tollen med ulovlig stoffer av militærpolitiet (Koninklijke Marechaussee), blir registrert i Nederland. Navnene på disse personene blir også overlevert til KLM. KLM kan, på bakgrunn av denne informasjonen, nekte å inngå en befordringsavtale med disse personene i tre år.
Interesserte parter kan be om tillatelse til å undersøke disse dataene eller endre dem ved å sende en skriftlig forespørsel til det nederlandske militærpolitiet, Koninklijke Marechaussee, på P.O. Box 90615, 2509 LP Haag, Nederland. Hvis du bor i Aruba, de nederlandske Antillene, Surinam eller Venezuela, bør du legge ved en kopi av passet ditt i den skriftlige forespørselen.

Overføring av data til land utenfor EU

Det innføres stadig flere sikkerhetstiltak rundt om i verden, spesielt i USA og Canada, for å stramme inn grensekontrollen. Disse, og andre land ber KLM og alle andre flyselskaper som flyr til, fra eller via visse land, om tilgang til passasjerdata for å forhindre og kontrollere mulig terrorisme.
Hvis flyselskapet ikke samarbeider om dette, risikerer de alvorlige sanksjoner: Det er fare for store bøter, og i de alvorligste tilfellene kan flyselskapets landingstillatelse bli trukket tilbake. Selv om flyselskapet nekter å samarbeide, forhindrer det likevel ikke at dataene blir overført. Passasjerene blir tross alt bedt om å oppgi denne informasjonen på flyplassen. Resultatet blir ekstra lange køer og lenger ventetid gjennom tollen og immigrasjonskontrollen.
KLM vil understreke at de aktuelle myndighetene har forsikret at reservasjonsinformasjonen kun skal brukes til sikkerhetsmessige formål og kun er tilgjengelige for personale som er autorisert til å håndtere sikkerhetssaker (toll-, sikkerhets- og immigrasjonspersonale).

Kontakt

Hvis du har spørsmål, kommentarer eller klager angående KLMs vern av personopplysninger, kan du klikke og fylle ut skjemaet. Vi vil ta kontakt så snart som mulig når vi mottar skjemaet.

Hvis du vil se dine personopplysninger, rette dem eller legge inn en protest mot hvordan KLM bruker dem, kan du sende en skriftlig melding, med en kopi av din legitimasjon, til:

KLM Royal Dutch Airlines
Privacy Office - AMSPI
PO Box 7700
1117 ZL Luchthaven Schiphol
Nederland

Endringer

KLM forbeholder seg retten til å endre retningslinjene for personvern når som helst. Derfor bør du regelmessig sjekke den nyeste versjonen av KLMs retningslinjer for personvern.

Denne versjonen ble skrevet 1. april 2014.