Specialbagage

Från surfbräda till golfbag, du kan ta med dig alla sorters specialbagage!

Viktigt: boka specialbagage

På grund av att utrymmet i flygplanet är begränsat måste du boka transporten av vissa typer av specialbagage så tidigt som möjligt – senast 48 timmar före avresa. Det gör du enkelt på KLM.com: logga in på Min Resa, gå till fliken 'Passageraruppgifter' och bläddra ner till 'Bagage'. Eller så kan du kontakta KLMs telefonbokning.

Kontrollera att bokningen har bekräftats före avresa så att du vet att du kan ta med dig ditt specialbagage.

Se regler och avgifter för sportutrustning och annat bagage per KLM-flygning:

Brudklänning

Du kan ta med dig din brudklänning in i kabinen istället för ett handbagage, om klänningen är packad i en resegarderob. Se till att väskan uppfyller vikt- och måttkraven. Se regler och avgifter för handbagage.

Du kan också välja att ta med dig en brudklänning istället för en resväska eller extra resväska köpt i förväg. Du behöver inte boka transporten av din brudklänning före avresa.

På KLM-flygningar inom Europa med flygplanen Boeing 737, Embraer 190 och Embraer 175 är utrymmet begränsat i kabinen, så du kan endast ta med dig brudklänningen i lastutrymmet.

Musikinstrument

Du kan ta med dig ditt musikinstrument på ett av tre sätt:

1. Istället för en resväska eller extra resväska
Ditt musikinstrument får väga max 23 kg/50,5 lbs i Economy Class och max 32 kg/70,5 lbs i Business Class. Det måste packas i en hård väska. Se till att instrumentet har packats ordentligt eftersom vi inte tar något ansvar för eventuella skador. En extra avgift tillkommer om ditt instrument är större än 158 cm/62 tum (l + h + b) eller väger mer än 23 kg/50,5 lbs i Economy Class.

Om ditt instrument väger mer än 32 kg (70,5 lbs) eller är större än 300 cm/118 tum (l + h + b) måste du även boka transport av instrumentet via KLMs telefonbokning, och få en bekräftelse senast 48 timmar före avgång.

2. Som handbagage
Du kan ta med dig ett mindre musikinstrument, t.ex. en fiol eller mindre instrument istället för ett handbagage. Instrumentet måste få plats i bagageutrymmet ovanför din plats.

3. På en extraplats
Större instrument som inte får plats i bagageutrymmet ovanför din plats eller under stolen, kan tas in i kabinen och transporteras på en egen sittplats. Denna plats måste bokas i förväg via KLMs telefonbokning

Visa regler och avgifter för musikinstrument per KLM-flygning

Cyklar och tandemcyklar

Du får ta med dig en (hopfällbar) cykel eller tandemcykel (ej elcyklar) i lämplig förpackning eller i cykelbox:

 • Styret ska vara vänt i längdriktningen längs med ramen, pedaler och andra utstickande delar ska tas av, och däcktrycken ska sänkas.
 • KLM har särskilda cykelboxar på Amsterdams Airport Schiphol som kostar 20 EUR per styck (176,5 X 23,0 X 101,5 cm – 69 x 9 x 40 tum). KLMs cykelbox väger 4,5 kg/10 lbs.

Vänligen boka transporten av din cykel eller tandemcykel senast 48 timmar före avresa via KLMs telefonbokning. Se regler och avgifter för cyklar och tandemcyklar per KLM-flygning

Golfbagar

En uppsättning golfutrustning får bestå av en golfbag som endast innehåller klubbor, bollar och ett par golfskor.

Du kan ta med dig en uppsättning golfutrustning istället för en resväska eller extra resväska köpt i förväg. Meddela oss via Min Resa för att säkerställa att du kan ta med dig din golfutrustning.

Se regler och avgifter för golfbagar per KLM-flygning

Flying Blue Golf

Om du är medlem i Flying Blue Golf och alla flygningar i din resa flygs av AIR FRANCE (inklusive HOP!) eller KLM, Air Europa, eller Air Corsica, får du ta med dig 1 golfbag (max 23 kg/50,5 lbs) utan kostnad utöver din tillåtna standardmängd bagage. Du måste ta med dig en Flying Blue Golf-kupong 

Skidor och snowboards

En uppsättning (vatten)skidor eller snowboardutrustning får bestå av en av följande:

 • En bräda (i en väska: maxlängd 300 cm/118 tum) och ett par snowboardskor
 • Ett par (vatten)skidor, 2 skidstavar och ett par pjäxor

Du kan ta med dig en av uppsättningarna ovan istället för en resväska eller extra resväska köpt i förväg. Du behöver inte boka transporten av skidutrustningen före avresa.

En lavinräddningsryggsäck kan tas med istället för ett handbagage eller (extra bokat) incheckat bagage, eller packas i ditt handbagage eller incheckade bagage. Du måste alltid boka transporten av bagaget i förväg. På flygningar till, från och via USA är lavinräddningsryggsäckar med explosiv utlösningsmekanism inte tillåtna i handbagaget eller det incheckade bagaget.

Se regler och avgifter för skidor och snowboards per KLM-flygning

Surfingutrustning

 • Surfutrustning får bestå av en (vind-, kite-, våg-, boogie- eller body-)surfbräda och måste packas i en surfväska.
 • Vindsurfingutrustning får bestå av en bräda, en mast, ett segel och en bom och måste packas i 1 paket, helst i en 'surfväska'.
 • Kitesurfingutrustning får bestå av en bräda och en kitebag och måste packas i 1 paket, helst i en kiteväska.

Du kan ta med en av ovanstående uppsättningar med surfutrustning istället för en resväska på flyg som utförs av KLM, AIR FRANCE eller Hop! och som är utfärdade med ett KL-, AF-, eller A5-flygnummer, förutom om du reser till eller från Kanada, Mexiko och USA. Du måste boka transport av surfutrustningen i förväg om den är större än 107 cm/42 tum. Din surfutrustning (inklusive väska) som är max 300 cm/118 tum får väga max 23 kg (50,5 lbs) i Economy Class, och max 32 kg (70,5 lbs) i Business Class.

Se regler och avgifter för surfingutrustning per KLM-flygning

 

Dykutrustning

En uppsättning dykutrustning får bestå av våtdräkt, flytväst, sockor, mask, skor, simfötter, kniv och regulator. Dyklampor måste transporteras som handbagage med glödlampor och batterier urtagna.

Du kan ta med dig en uppsättning dykutrustning istället för en resväska eller extra resväska köpt i förväg. Du måste boka transporten av dykutrustningen före avresa.

Obs: Luftcylindrar (dykflaskor) måste vara tomma och ventilen ska vara öppen eller borttagen. Du måste alltid boka transporten av luftcylindrar i förväg, och de kan endast tas med mot en extra avgift.

Se regler och avgifter för dykutrustning per KLM-flygning

Fiskeutrustning

En uppsättning fiskeutrustning på max 300 cm (118 tum) får väga max 23 kg (50,5 lbs) i Economy Class och max 32 kg (70,5 lbs) i Business Class. Uppsättningen får bestå av fiskespön, en rulle, en håv, ett par fiskestövlar och en låda med fiskedrag. Detta måste packas tillsammans.

Du kan ta med dig en uppsättning fiskeutrustning istället för en resväska eller extra resväska köpt i förväg. Du behöver inte boka transporten av fiskeutrustningen före avresa.

Se regler och avgifter för fiskeutrustning per KLM-flygning

Vapen för sportskytte och jakt

Du får endast ta med dig skjutvapen och ammunition för sportskytte och jakt som incheckat bagage under vissa strikta villkor. Du kan ta med dig ett skjutvapen och ammunition istället för en resväska eller extra resväska köpt i förväg, men du måste alltid boka transporten av vapen och ammunition före avresa.

Förutom ett vapen eller vapenfodral får du även ta med dig max 5 kg sport-/jaktammunition, en skyttematta, mindre verktyg och hörselskydd.

Obs:

 • Du måste alltid ha alla nödvändiga tillstånd med dig.
 • Ammunition får endast vara avsedd för sportskytte
 • Skjutvapen måste vara oladdade och säkert förpackade i en resväska eller annan väska. Patronerna måste vara förpackade på ett säkert sätt, företrädesvis i en resväska.
 • Gevär måste transporteras åtskilda från ammunitionen. Vapen och ammunition ska packas separat från andra personliga tillhörigheter.
 • Bagage som innehåller ammunition får inte vara märkta med texten 'sprängämnen'.
 • Du får inte transportera ammunition med explosiva eller brandfarliga projektiler.
 • När du checkar in ditt bagage ska du deklarera att vapnet är oladdat och att ammunitionen har förpackats separat.

Läs mer om tillstånd för skjutvapen och ammunition

Övrigt specialbagage

Du kan ta med dig andra typer av sportutrustning eller annat bagage istället för en resväska eller extra resväska köpt i förväg om:

 • Måtten är max 158 cm/62 tum (l + b + h)
 • Vikten är max 23 kg/50,5 lbs i Economy Class
 • Vikten är max 32 kg/70,5 lbs i Business Class

För större och/eller tyngre bagage måste du betala en avgift och du måste boka transporten via KLMs telefonbokning - så tidigt som möjligt men senast 48 timmar före avresa. Om du vill ta med dig ett bagage som är större än 300 cm (l+b+h) eller tyngre än 32 kg, måste du be om godkännande via KLMs telefonbokning.

Se regler och avgifter för alla typer av specialbagage per KLM-flygning: