Specialbagage

Från surfbräda till golfbag, du kan ta med dig alla sorters specialbagage!
 

Viktigt: boka specialbagage

På grund av begränsat utrymme på vårt flygplan, måste du boka transporten av vissa typer av specialbagage så tidigt som möjligt – senast 48 timmar före avgång. Det gör du enkelt på KLM.com: logga in på Min Resa, gå till fliken ”Passageraruppgifter” och skrolla ner till ”Bagage”. Eller kontakta KLMs kundtjänst.

Se till att bokningen har bekräftats före avgång för att säkerställa att du kan ta med dig ditt specialbagage.

 

Brudklänning

Du kan ta med dig din brudklänning in i kabinen istället för ett handbagage om klänningen är packad i en resegarderob. Vänligen se till att väskan uppfyller vikt- och måttkraven. Se regler för handbagage.

Du kan också välja att ta med dig en brudklänning som incheckat bagage, eller istället för extra incheckat bagage som köps i förväg. Du behöver inte göra en bokning för transporten av din brudklänning.

På KLM-flygningar inom Europa med flygplanen Boeing 737, Embraer 190 och Embraer 175 har vi begränsat lagringsutrymme i kabinen, så du kan endast ta med en brudklänning som incheckat bagage.

 

Musikinstrument

Du kan ta med dig ditt musikinstrument på ett av tre sätt:

1. Som incheckat bagage
Ditt musikinstrument får väga max 23 kg (50,5 lbs) i Economy Class och max 32 kg (70,5 lbs) i Business Class. Det måste packas i en hård resväska. Vänligen se till att ditt instrument har packats ordentligt, eftersom vi inte är ansvariga för eventuella skador. En extra avgift tillkommer om ditt instrument är större än L + B + H 158 cm (62 tum) eller väger mer än 23 kg (50,5 lbs) i Economy Class.

Om ditt instrument väger mer än 32 kg (70,5 lbs) eller är större än L + B + H 300 cm (118 tum), vänligen gör en bokning via KLMs kundtjänst. Du kommer att behöva betala en avgift. Vänligen gör din bokning så tidigt som möjligt, men inte senare än 48 timmar före avgång.

2. Som handbagage
Du kan ta med dig ett mindre musikinstrument i kabinen, t.ex. en fiol eller ett mindre instrument, istället för ett handbagage. Instrumentet måste få plats i bagageutrymmet ovanför din plats.

3. På en extra sittplats
Större instrument som inte får plats i bagageutrymmet ovanför din plats eller under stolen, kan tas in i kabinen och transporteras på en egen sittplats. Ditt instrument får inte vara längre än 140 cm (55 tum) och inte tyngre än 45 kg (100 lbs). Denna plats måste bokas i förväg via KLMs kundtjänst.

Se regler och avgifter för musikinstrument per KLM-flygning

 

Cyklar och tandemcyklar

Du får ta med dig din (hopfällbara) cykel eller tandemcykel (ej elcyklar) som väger max 23 kg, i en skyddande cykelbox, behållare eller väska. Denna cykelbox, behållare eller väska bör vara särskilt utformad för cykeltransporter. Det bästa sättet att skydda din cykel är att använda ett hårt fodral. Men ett mjukt fodral är också tillåtet om det innehåller ett inre skyddande förpackningsmaterial.

 • Styret ska vara vänt i längdriktningen längs med ramen. Pedaler och andra utstickande delar ska tas av, och däcktrycken ska sänkas.
 • KLM har särskilda cykelboxar på Amsterdam-Schiphols flygplats som kostar 20 EUR per styck (176,5 x 23 x 101,5 cm / 69 x 9 x 40 tum). KLMs cykelbox väger 4,5 kg (10 lbs).
 • Vänligen observera: på grund av internationella regler kan du inte ta med dig en elcykel.

Vänligen boka transporten av din cykel eller tandemcykel senast 48 timmar före avgång via KLMs kundtjänst. Du måste alltid betala en avgift för övervikt för en cykel eller tandemcykel.

Se regler och avgifter för cyklar och tandemcyklar per KLM-flygning

 

Golfbagar

En uppsättning golfutrustning får bestå av en golfbag som endast innehåller klubbor, bollar och ett par golfskor.

Du kan ta med dig en uppsättning golfutrustning som incheckat bagage, eller istället för extra incheckat bagage som köps i förväg. Meddela oss via Min Resa för att säkerställa att du kan ta med dig din uppsättning golfutrustning.

Se regler och avgifter för golfbagar per KLM-flygning

Flying Blue Golf Club

Om du är medlem i Flying Blue Golf Club och alla flygningar under din resa flygs av KLM, Air France (inklusive HOP!), eller Air Corsica, får du ta med dig 1 golfbag på max 23 kg (50,5 lbs) utan kostnad utöver din tillåtna standardmängd bagage. Du måste ta med dig en Flying Blue Golf-kupong

 

Skidor och snowboards

En uppsättning (vatten)skidor eller snowboardutrustning får bestå av en av följande:

 • En bräda (i en väska: maxlängd 300 cm / 118 tum) och ett par snowboardskor
 • Ett par (vatten)skidor, 2 skidstavar och ett par pjäxor

Du kan ta med dig en av de ovan nämnda uppsättningarna som incheckat bagage, eller istället för extra incheckat bagage som köps i förväg. Du behöver inte boka transporten av skid- eller snowboardutrustning.

En lavinräddningsryggsäck kan tas med istället för ett handbagage eller (extra bokat) incheckat bagage, eller packas i ditt handbagage eller incheckade bagage. Du måste alltid boka transporten av bagaget via telefon. På flygningar till, från och via USA är lavinräddningsryggsäckar med en explosiv utlösningsmekanism inte tillåtna i handbagaget eller det incheckade bagaget.

Se regler och avgifter för skidor och snowboards per KLM-flygning

 

Surfingutrustning

 • Surfutrustning får bestå av en (vind-, kite-, våg-, boogie- eller body-)surfbräda och måste packas i en surfväska.
 • Vindsurfingutrustning får bestå av en bräda, en mast, ett segel och en bom och måste packas i 1 förpackning, helst i en ”surfväska”.
 • Kitesurfingutrustning får bestå av en bräda och en kiteväska och måste packas i 1 förpackning, helst i en kiteväska.

Du kan ta med dig en av de ovan nämnda uppsättningarna med surfutrustning istället för en resväska på flygningar som flygs av KLM, Air France eller HOP! och som är utfärdade med ett KL-, AF-, eller A5-flygnummer. När du reser till eller från Kanada, Mexiko och USA, eller på flygningar som flygs av andra flygbolag kan det tillkomma en avgift. Du måste boka transporten av surfutrustning om den är större än 107 cm (42 tum). Din surfutrustning (inklusive väska) på max 300 cm (118 tum) får väga max 23 kg (50,5 lbs) i Economy Class, och max 32 kg (70,5 lbs) i Business Class.

Se regler och avgifter för surfingutrustning per KLM-flygning

 

Dykutrustning

En uppsättning dykutrustning får bestå av våtdräkt, flytväst, sockor, mask, skor, simfötter, kniv och regulator. Dyklampor måste transporteras som handbagage, med glödlampor och batterier urtagna.

Du kan ta med dig en uppsättning dykutrustning som incheckat bagage, eller istället för extra incheckat bagage som köps i förväg. Du måste boka transporten av en uppsättning dykutrustning.

Vänligen observera: Luftcylindrar (dykflaskor) måste vara tomma och ventilen ska vara öppen eller borttagen. Du måste alltid boka transporten av luftcylindrar, som endast kan tas med mot en särskild avgift.

Se regler och avgifter för dykutrustning per KLM-flygning

 

Fiskeutrustning

En uppsättning fiskeutrustning på max 300 cm (118 tum) får väga max 23 kg (50,5 lbs) i Economy Class och max 32 kg (70,5 lbs) i Business Class. Uppsättningen får bestå av fiskespön, en rulle, en håv, ett par fiskestövlar och en låda med fiskedrag. Detta måste packas tillsammans i 1 paket.

Du kan ta med dig en uppsättning fiskeutrustning som incheckat bagage, eller istället för extra incheckat bagage som köps i förväg. Du behöver inte boka transporten av fiskeutrustning.

Se regler och avgifter för fiskeutrustning per KLM-flygning

 

Vapen för sportskytte och jakt

Du får endast ta med dig skjutvapen och ammunition för sportskytte och jakt som handbagage under vissa strikta villkor. Du kan ta med dig ett skjutvapen och ammunition som incheckat bagage, eller istället för extra incheckat bagage som köps i förväg, men du måste alltid boka transporten av skjutvapen och ammunition.

Förutom ett vapen eller vapenfodral får du även ta med dig max 5 kg sport-/jaktammunition, en skyttematta, små verktyg och hörselskydd.

Vänligen observera:

 • Du måste ha alla nödvändiga tillstånd med dig.
 • Ammunition får endast vara avsedd för sportskytte.
 • Skjutvapen måste vara oladdade och säkert förpackade i en resväska eller annan väska. Patronerna måste vara säkert förpackade, helst i en resväska.
 • Gevär måste transporteras åtskilda från ammunitionen. Skjutvapen och ammunition ska packas separat från andra personliga tillhörigheter.
 • Bagage som innehåller ammunition får inte vara märkta med texten ”sprängämnen”.
 • Det är inte tillåtet att transportera ammunition med explosiva eller brandfarliga projektiler.
 • När du checkar in ditt bagage måste du deklarera att ditt vapen är oladdat och att ammunitionen har förpackats separat.

Läs mer om tillstånd för skjutvapen och ammunition

 

Övrig sportutrustning

Du kan ta med dig övriga typer av sportutrustning om de uppfyller följande krav:

 • L + B + H max 300 cm (118 tum)
 • Max 23 kg (50,5 lbs) i Economy Class
 • Max 32 kg (70,5 lbs) i Business Class

För transport av större eller tyngre föremål måste du betala en avgift och du måste alltid boka via KLMs kundtjänst - så tidigt som möjligt, men inte senare än 48 timmar före avgång.