Resa med barn

Vi tycker om att se till att både barn och deras föräldrar är nöjda. Ta reda på hur du kan göra din familjeresa med KLM till den bästa resan hittills!
 

Specialbiljetter för barn

Kid and cabin crew

Det är enkelt att boka en resa med barnen på KLM.com. Du behöver bara ange om ditt spädbarn eller barn kommer att resa tillsammans med dig när du gör din bokning. De reducerade priserna för barn eller spädbarn (om tillämpligt) räknas ut automatiskt.

Boka din familjeresa


Spädbarn 0-1 år
Om ditt barn är 1 år eller yngre under både din avgång och returresa får han eller hon resa i ditt knä. Varje vuxen kan resa med 2 spädbarn, men bara 1 spädbarn får sitta i ditt knä. För det andra spädbarnet behöver du boka en extra plats. För att boka en plats åt ditt spädbarn, vänligen kontakta KLMs kundtjänst.


Ensamresande barn
Är ditt barn mellan 5 till och med 14 år och reser ensamt eller reser i en annan reseklass än du som förälder eller medföljande vuxen? I så fall är vår Unaccompanied Minor-tjänst obligatorisk för barnet.

För alla barn från 15 till och med 17 år är tjänsten valfri. Om du väljer att inte boka Unaccompanied Minor-tjänsten, kommer vi att se ditt barn som en vuxen passagerare. Vid försening eller inställd flygning är vi alltid glada att hjälpa till, om ditt barn talar om sin ålder och sitt assistansbehov för vår KLM-personal. Men för övervakning vid flygstörningar, se till att boka Unaccompanied Minor-tjänsten.


Flying Blue för barn
Vet du om att ditt barn kan bli Flying Blue-medlem från 2 års ålder, och samla Miles precis som en vuxen? Registrera ditt barn nu. 

 

Förbered din resa

Resehandlingar

 • Reser ditt barn ensamt, endast med en förälder eller vårdnadshavare, eller med en vuxen som inte har föräldraansvar? Innan du går igenom säkerhetskontrollen måste du fylla i ett samtyckesformulär. Läs mer om samtyckesformuläret för minderåriga som reser utomlands  (endast på engelska).
 • Har ditt barn ett annat efternamn än du? Vänligen ta med familjehäftet eller födelsebeviset för att bevisa din anslutning.
 • Barn som är EU-medborgare som reser från, till eller via länder i Europeiska Unionen måste ha ett eget pass eller id-kort. Det är inte längre tillåtet att lägga till deras namn i föräldrarnas pass. Denna regel gäller dock inte för medborgare i Storbritannien eller Irland.
 • Reser du med ditt/dina barn i Economy Class med avgång från en flygplats i Storbritannien? Läs mer om avskaffningen av flygpassagerarskatten för barn under 16 år .
 • För resor till och från Sydafrika måste alla barn ta med sig olika handlingar, oavsett om de reser med båda föräldrarna, med en förälder, med en medföljande vuxen eller ensamma. Läs mer om handlingarna som krävs för resor till och från Sydafrika .
 • Läs mer om att resa med barn på nederländska försvarsdepartementets webbplats  (gäller för alla nationaliteter) eller kontrollera webbplatsen för det berörda landets ambassad.


Vaccinationer och mediciner
Kontrollera att din familj har alla nödvändiga vaccinationer om ni ska resa till en tropisk eller subtropisk destination. Se hälsoråden för din destination 

Du kan ta med dig all nödvändig medicin för din familj på KLM-flygningar – se bara till att personens namn är angivet på medicinen. Om du vill ta med dig mer än 100 ml (3,4 oz) flytande medicin, vänligen glöm inte att ta med dig ett intyg från din läkare.


Graviditet
Om du är 36 veckor eller längre in i graviditeten avråder vi dig från att flyga. Vi avråder dig även från att flyga den första veckan efter förlossningen. Om du väntar fler än 1 barn rekommenderar vi alltid att du konsulterar din läkare innan du flyger. Om du har haft komplikationer behöver du ha din läkares tillåtelse för att få flyga.

 

Bagage och barnvagnar

Bagage
Om ditt barn har en egen (bokad) plats får han eller hon ta med sig samma mängd handbagage och incheckat bagage som en vuxen. Dessutom får du ta med en hopfällbar barnvagn och en bilbarnstol för varje barn.

För ett barn som är yngre än 2 år och ska resa i ditt knä får du, utan extra kostnad, ta med:

 • 1 st. handbagage med barnvårdsprodukter, som väger max 12 kg (26 lbs) och med maxmåtten 55 x 35 x 25 cm (22 x 14 x 10 tum).
 • 1 hopfällbar barnvagn (läs extrainformationen nedan)
 • 1 bilbarnstol
Den tillåtna bagagemängden för incheckat bagage för ett barn som reser i ditt knä beror på din biljettyp. Läs mer om biljettyper, eller kontrollera de exakta bagageuppgifterna på din biljett och på Min Resa.

Barnvagn
Paraplyvagnar (max 15 x 30 x 100 cm / 6 x 12 x 39 tum) får tas med in i kabinen om det finns utrymme. Om den inte får plats under stolen eller i bagageutrymmet ovanför din plats, kommer vi att förvara den i lastutrymmet utan extra kostnad. Större barnvagnar måste alltid checkas in.

Om anläggningar tillåter det, kan du rulla ditt barn i den märkta barnvagnen till avgångsgaten. Vid gaten måste barnvagnen lämnas in för lastning. Barnvagnen får täckas med ett skyddande överdrag, men får inte innehålla några andra föremål.

 

Platser

Kid with luggage at the airport

Du kan reservera dina platser på platsöversikten när du bokar, på Min Resa eller när du checkar in online via KLM.com.

Om ni reser som en familj kommer ni att tilldelas ordinarie platser utan kostnad minst 4 dagar före avgång. Vi kommer att försöka ordna så att ni sitter tillsammans. Om inte det är möjligt garanterar vi alltid att varje barn upp till och med 11 år får sitta bredvid en vuxen från din grupp. Du är självklart välkommen att välja platser till din familj i ett tidigare skede för att se till att ni får sitta tillsammans. I så fall rekommenderar vi att du använder betalalternativet för val av ordinarie platser.


Babyliftar
För interkontinentala KLM-flygningar kan babyliftar för användning ombord bokas via Min Resa eller genom att kontakta KLMs kundtjänst. Dessa babyliftar lämpar sig för barn som inte är längre än 65 cm och väger max 10 kg på avgångsdagen. Även om vi kommer att göra vårt allra bästa, kan vi inte alltid garantera att det finns tillgång till en babylift när du går ombord på flygplanet.


Bilbarnstolar
Du får alltid ta med dig 1 bilbarnstol för varje barn, inklusive spädbarn som reser i ditt knä, utan kostnad på KLM-flygningar. Om du har bokat en plats till ditt barn rekommenderar vi att du tar med dig din egen bilbarnstol ombord. Se till att uppfylla dessa krav:

 • Bilbarnstolen måste få plats mellan flygstolens armstöd som är 42 cm (16,5 tum) brett.
 • Ditt barn och bilbarnstolen måste kunna spännas fast i enlighet med stoltillverkarens anvisningar.
 • Under start och landning kan bilbarnstolar fästas i bakåtvänt läge. Under marschhöjd måste de placeras i framåtvänt läge för att möjliggöra bakåtlutning av stolen framför.
 • Du får bara använda bilbarnstolar som är hela och som är godkända och synligt certifierade för flygtransport.
 • Om du vill använda en bil-/barnstol måste den bokas i förväg. Vänligen kontakta KLMs kundtjänst eller ditt lokala KLM-biljettkontor.

Du kan även checka in bilbarnstolen utan kostnad, i sådant fall gäller inte de ovanstående reglerna.

Om du har bokat en egen plats till ditt barn på en KLM-flygning kan du även använda ett CARES-bälte (Child Aviation Restraint System) ombord, om du uppfyller dessa krav:

 • Ditt barn och CARES-bältet måste spännas fast i enlighet med tillverkarens anvisningar.
 • Du får bara använda ett CARES-bälte som är helt och som är godkänt för flygtransport och som har rätt märkning.
 • Om du vill använda ett CARES-bälte måste det bokas i förväg. Vänligen kontakta KLMs kundtjänst eller ditt lokala KLM-biljettkontor.


Säng/förlängda benstöd ombord
Om du har bokat en plats till ditt barn kan du ta med dig en säng/förlängt benstöd ombord (t.ex. Wick, BedBox, Fly Tot, 1st Class Kid Travel Pillow, Plane Pal). Sådana enheter är tillåtna, så länge som de inte är direkt fastsatta i stolen. Säng/förlängda benstöd ombord som är fastsatta i stolen (t.ex. Fly LegsUp eller FlyeBaby) är inte tillåtna. Vänligen observera att de inte får användas under start, taxning eller landning, och de får inte heller hindra andra passagerare. För ditt barns säkerhet rekommenderar vi att inte använda barnets brickbord för några varma drycker eller måltider. Utöver detta, vänligen se också till att ditt barns huvud pekar mot flygplanets stjärt, för att kunna använda säkerhetsbältet korrekt.

 

Ombord

Bluey mascot plane

Måltider
För barn som är 2 år eller äldre, har vi särskilda barnmåltider på interkontinentala KLM-flygningar – helt utan extra kostnad. Se till att göra en bokning senast 24 timmar före avgång, vid bokningstillfället eller på Min Resa. Maten är en riktig höjdare, såsom en minihamburgare och strips. Den exakta menyn varierar per flygning, men vår maskot Bluey kommer att finnas med i varje matlåda, tillsammans med ett äventyrsspel eller ett pilotdiplom för juniorer.

För spädbarn rekommenderar vi att du tar med dig egen barnmat. Eventuella restriktioner gällande att ta med vätskor ombord gäller inte för barnmat. På interkontinentala KLM-flygningar har vi endast ett fåtal specialmåltider för spädbarn. Dessa är kostnadsfria och behöver inte beställas i förväg. Alla som är mellan 0 till 2 år får en gratis haklapp med Bluey på.

Läs mer om specialmåltider


Underhållning
Ombord på interkontinentala KLM-flygningar får alla barn som är 2 år eller äldre ett Bluey-lekpaket innehållande ett memoryspel och luffarschack, samt saker som pennor, ett nyckelband, kortspel, klistermärke, bagageetikett och mer. En ögonmask med Bluey hjälper ditt barn att vila under flygningen. På europeiska flygningar får barn en passhållare med Bluey på och en aktivitetsbok.

På interkontinentala KLM-flygningar har varje plats ett underhållningssystem ombord. Allt från filmer till spel - flygningen kommer inte vara lång nog för att hinna prova allt.

Ska du flyga snart? Se vilka filmer som kommer att visas 

Både på europeiska och interkontinentala KLM-flygningar tillåter vi att man använder olika sorters portabla, elektroniska enheter, såsom handhållna spel och surfplattor. Du behöver bara se till att aktivera enhetens flygplansläge eller stänga av mobiltelefonnätet, och använd hörlurar om din enhet spelar upp ljud.