Resa med barn

Vi tycker om att se till att barn och deras föräldrar är nöjda. Ta reda på hur du kan göra din familjeresa med KLM till den bästa resan hittills!

Bluey

För att göra ditt barns resa med KLM ännu roligare kommer vår maskot Bluey att dyka upp. Spana efter Bluey på flygplatsen och ombord.


Upptäck underhållningen ombord för barn .

Bluey mascot plane

Boka

Det är enkelt att boka en resa med barnen på KLM.com. Du behöver bara ange om ditt spädbarn eller barn kommer att resa tillsammans med dig när du gör din bokning. De reducerade priserna för barn och/eller spädbarn räknas därefter ut automatiskt.

Boka din familjeresa

Vet du om att ditt barn kan bli Flying Blue-medlem från 2 års ålder – och samla Miles precis som en vuxen? Registrera ditt barn


Spädbarn 0-1 år
Om ditt barn är yngre än 2 år under både utresan och returresan får han eller hon resa i ditt knä. Varje vuxen kan resa med 2 spädbarn, men bara 1 spädbarn får sitta i ditt knä. Det andra barnet måste ha en egen bokad plats. Kontakta oss för att boka en plats åt ditt barn mellan 0 till 1 år.

Kontakta KLM för att boka en plats åt ditt spädbarn


Ensamresande barn

Är ditt barn mellan 5 till och med 14 år och reser ensamt eller reser i en annan resklass än du som förälder eller annan medföljande vuxen? I så fall, är Unaccompanied Minor-tjänsten obligatorisk för barnet.

children travelling

Förbered din resa

Resehandlingar
Ta reda på allt om pass, visum och annat: 

Se vilka resehandlingar du behöver

Kontrollera din resa
 • Har ditt barn ett annat efternamn än du? Om du reser med ditt/dina barn som har ett annat efternamn än du, ta med familjehäftet eller födelsebeviset för att bevisa din anslutning.
 • Reser du med ditt/dina barn i Economy Class från en brittisk flygplats? Läs mer om avskaffningen av flygpassagerarskatten för barn under 16 år. 

Vaccinationer och mediciner
Kontrollera att din familj har alla nödvändiga vaccinationer om ni ska resa till en tropisk eller subtropisk destination: Se hälsoråd för din destination

Du kan ta med dig all nödvändig medicin för din familj på KLM-flygningar – se bara till att användarens namn är angivet på medicinen. Om du vill ta med dig mer 100 ml/3,4 oz. flytande medicin, får du inte glömma att ta med dig ett intyg från din läkare.

Graviditet

Om du är gravid får du flyga. Vi råder dig dock att avstå från att flyga när du nått graviditetsvecka 36. Vi avråder dig även från att flyga den första veckan efter förlossningen. Om du väntar fler än ett barn rekommenderar vi alltid att du konsulterar din läkare först. Om du har haft komplikationer behöver du ha din läkares tillåtelse för att få flyga.

Checka in

Spara tid och skippa kön på flygplatsen. Checka in online:

 • Se dina flyguppgifter och de senaste nyheterna om din resa
 • Se dina platser – vi ser till att din familj får sitta tillsammans
 • Få dina boardingkort via e-post eller skriv ut dem hemma

Incheckning online börjar 30 timmar före avresa (24 timmar för flyg till och från USA). Vi meddelar dig via e-post när du kan checka in.

Kid sitting on the luggage

Ombord

Måltider
För barn som är 2 år eller äldre, har vi särskilda barnmåltider på interkontinentala KLM-flygningar – helt utan extra kostnad. Se till att beställa senast 24 timmar före avgång vid bokningstillfället eller på Min Resa. Maten är god och kan till exempel bestå av en minihamburgare och strips. Den exakta menyn varierar per flygning, men Bluey kommer att finnas med i varje matlåda - plus ett pilot-äventyrsspel eller ett pilotdiplom för juniorer.

För spädbarn rekommenderar vi att du tar med dig egen barnmat. Restriktioner på flygplatsen gällande att ta med vätskor ombord gäller inte för barnmat. På interkontinentala KLM-flygningar har vi endast ett fåtal specialmåltider för spädbarn. Dessa är kostnadsfria och behöver inte beställas i förväg. Alla som är mellan 0 till 2 år får en gratis haklapp med Bluey på.

Läs mer om specialmåltider

Underhållning
Ombord på interkontinentala KLM-flygningar får alla barn som är 2 år eller äldre ett Bluey-lekpaket innehållande ett memoryspel och luffarschack, samt saker som pennor, ett nyckelband, kortspel, klistermärke, bagageetikett och mer. En ögonmask med Bluey hjälper ditt barn att vila under resan. På europeiska flygningar får barn en passhållare med Bluey på och en aktivitetsbok.

På interkontinentala KLM-flygningar har varje plats ett underhållningssystem ombord. Bluey kommer att guida ditt barn till massor av underhållning. Allt från filmer till spel - flygningen kommer inte vara lång nog för att hinna prova allt.

Ska du flyga snart? Se vad som kommer att visas

Både på europeiska och interkontinentala KLM-flygningar tillåter vi att man använder olika sorters portabla, elektroniska enheter, såsom handhållna spel och surfplattor. Du behöver bara aktivera flygplansläget på din enhet eller stänga av mobiltelefonnätet.

Platser
Du kan reservera dina platser på platsöversikten när du bokar, på Min Resa eller när du checkar in online på KLM.com.


 • Om du reser med familjen kommer ni att tilldelas ordinarie platser utan kostnad minst fyra dagar före avgång. Vi kommer att försöka ordna så att ni sitter tillsammans. Om inte det är möjligt, garanterar vi alltid att varje barn sitter bredvid en vuxen i din grupp. Du är självklart välkommen att välja platser till din familj i ett tidigare skede för att se till att ni får sitta tillsammans. I så fall rekommenderar vi att du använder betalalternativet för val av ordinarie platser.
 • Om du reser med ett spädbarn i knät (max 2 år på returresan) kan du reservera platser till dig själv och de andra i din bokning mot en avgift. Om du inte bokar platser själv, kommer vi att se till att tilldela lämpliga ordinarie platser till din familj.

Babyliftar
För interkontinentala KLM-flygningar kan babyliftar för användning ombord bokas via Min Resa eller genom att kontakta oss. De lämpar sig för barn som inte är längre än 65 cm och väger max 10 kg på avresedagen. Även om vi kommer att göra vårt allra bästa, kan vi inte alltid garantera att det finns tillgång till en babylift när du går ombord på flygplanet.

Bil-/barnstolar
Du får ta med dig en bil-/barnstol för varje barn, inklusive spädbarn som reser i ditt knä, helt kostnadsfritt på KLM-flygningar. Om du har bokat en plats för ditt barn rekommenderar vi att du tar med dig din egen bil-/barnstol ombord.

 • Bil-/barnstolen måste få plats mellan flygstolens armstöd, som är 42 cm (16,5 tum) brett.
 • Ditt barn och din barnstol måste kunna spännas fast i enlighet med stoltillverkarens anvisningar.
 • Under start och landning kan barnstolar fästas i bakåtvänt läge. Under marschhöjd måste de placeras i framåtvänt läge för att möjliggöra bakåtlutning av stolen framför.
 • Bilbarnstolen får inte hindra möjligheten till bakåtlutning av sätet framför.
 • Du får bara använda barnstolar som är hela och som är godkända och synligt certifierade för flygtransport.
 • Om du vill använda en bil-/barnstol måste den reserveras i förväg. Vänligen kontakta KLMs telefonbokning eller ditt lokala KLM-biljettkontor.

Du kan också checka in bil-/barnstolen utan kostnad, i vilket fall ovanstående regler inte gäller.

Om du har bokat en plats för ditt barn på en KLM-flygning kan du också använda Child Aviation Restraint System (CARES) ombord:

 • Ditt barn och CARES-bältet måste spännas fast i enlighet med tillverkarens anvisningar.
 • Du får bara använda ett CARES-bälte som är helt och som är godkänt för flygtransport och som har rätt märkning.
 • Om du vill använda ett CARES-bälte måste det reserveras i förväg. Vänligen kontakta KLMs telefonbokning eller ditt lokala KLM-biljettkontor.

Säng ombord/ förlängda benstöd
Om du har bokat en plats för ditt barn kan du ta med en säng ombord/ förlängt benstöd (t.ex. BedBox, Fly Tot, 1st Class Kid Travel Pillow, Plane Pal). En sådan enhet är tillåten så länge som den inte är direkt fastsatt i stolen. Säng ombord/ förlängda benstöd som är fastsatta i stolen (t.ex. Fly LegsUp eller FlyeBaby) är inte tillåtna. Vänligen observera att det inte får användas under start, taxning eller landning och det får inte heller hindra andra passagerare. För ditt barns säkerhet rekommenderar vi att inte använda barnets brickbord för några varma drycker eller måltider. Vänligen se också till att ditt barns huvud pekar mot flygplanets stjärt, för att kunna använda säkerhetsbältet korrekt.

Bagage och barnvagnar


Bagage
Om ditt barn har en egen (bokad) plats får han eller hon ta med sig samma mängd handbagage och incheckat bagage som en vuxen, inklusive en hopfällbar sittvagn och en bil-/barnstol.

Till ett barn som är yngre än 2 år och ska resa i ditt knä får du ta med:

 • 1 handbagage med barnvårdsprodukter som väger max 12 kg (26 lbs) och med maxmåtten 55 x 35 x 25 cm (22 x 14 x 10 tum).
 • 1 incheckat bagage: max 10 kg/22 lbs. Om ditt barns bagage bärs i ett av föräldrarnas incheckade bagage, får det bagaget inte väga mer än 23 kg (50,5 lbs) per kolli.
 • 1 hopfällbar sittvagn
 • 1 bil-/barnstol
Vissa av våra flygbolagspartner har andra bagageregler. Kontakta din resebyrå eller det aktuella flygbolaget för mer information.

Sittvagn
Du får alltid ta med dig en hopfällbar sittvagn för varje barn helt kostnadsfritt på alla KLM-flygningar. Om sittvagnen (max 15 x 30 x 100 cm (6 x 12 x 39 tum) inte får plats under stolen eller i bagageutrymmet ovanför din plats kan den checkas in utan extra kostnad. Där anläggningar tillåter det, kan du rulla ditt barn i den märkta sittvagnen till avgångsgaten. Vid gaten måste sittvagnen lämnas in för lastning. Sittvagnen/barnvagnen får ha ett skyddande överdrag, men det får inte packas ner några andra saker i överdraget.