By visiting KLM.com you accept the use of cookies. Read more about cookies.

Tillbaka till Förbered din resa
Vi tycker om att se till att våra yngre passagerare och deras föräldrar är nöjda. Om du har ett barn som är mellan 5 och 14 år som reser på egen hand måste du boka vår Unaccompanied Minor-tjänst.

Resa med barn

Barn som är 14 år gamla eller yngre måste alltid resa i sällskap med en person som är 18 år eller äldre och som bär ansvaret för barnet under resan. Dessutom måste barnet och des förälder eller ledsagare resa tillsammans på samma flyg och i samma klass om Unaccompanied Minor-tjänsten inte har bokats.

Barn som är medborgare i EU som reser från, till eller genom länder i Europeiska Unionen ha ett eget pass eller id-kort. Det är inte längre tillåtet att lägga till deras namn i föräldrarnas pass. Denna regel gäller dock inte för medborgare i Storbritannien eller Irland.

Om man reser till eller från Thailand, behöver barn som är 16 år och yngre som resar ensamma eller endast med 1 förälder ta med sig ett exemplar av sitt födelsebevis och ett intyg från den/de förälder/föräldrar som inte medföljer att barnet har tillåtelse att resa.

Vissa länder kräver ytterligare dokument för resande barn.

Kontrollera vilka resehandlingar ditt barn behöver 

Ensamresande barn

Child with adult
 • Barn upp till 4 år får endast resa i sällskap som ovan.

 • Barn mellan 5 och 14 års ålder får resa ensamma om vår Unaccompanied Minor-tjänst bokats. Tjänsten är obligatorisk för ensamresande barn i denna åldersgrupp. Du kan boka denna tjänst via KLMs telefonbokning.

 • Barn mellan 15 och 17 års ålder får resa ensamma på flyg med KLM och AIR FRANCE. Men om du föredrar det kan du boka Unaccompanied Minor-tjänsten i denna åldersgrupp.


Alla barn som reser ensamma till eller från Curaçao (inklusive barn mellan 16 och 18 år för vilka Unaccompanied Minor-tjänsten inte har bokats) måste medföra ett skriftligt intyg på att barnet har tillåtelse att resa, som undertecknats av deras förälder(ar) eller målsman, och en kopia på en identifikationshandling som styrker en förälders eller målsmans identitet.

Andra flygbolag kan ha andra regler för ensamresande barn. Vänligen kontrollera detta hos din resebyrå eller kontakta det flygbolag som ditt barn kommer att resa med.

Läs mer om Unaccompanied Minor-tjänsten 

Junior Jet Service

Små barn – och deras föräldrar – kan alltid räkna med extra uppmärksamhet och små presenter. På alla interkontinentala KLM-flyg finns det lekpaket och olika artiklar för bebisar.

Resa med barn som är yngre än 2 år

Ett barn som är yngre än 2 år gammalt på utrese- och returresedatumet får resa i ditt knä. Alla barn som blir 2 år eller äldre före eller under returresan måste ha eget ett säte reserverat för både utresa och returresa.

Även om en vuxen kan resa med högst två spädbarn, kan bara ett barn sitta i hans/hennes knä. Det andra barnet måste ha en egen plats.

Barnmåltider
På interkontinentala KLM-flygningar, erbjuder vi alltid ett urval av steriliserade måltider för spädbarn och småbarn upp till 2 år. Du måste inte beställa dessa måltider i förväg.

Läs mer om våra specialmåltider 

Babyliftar
Babyliftar kan bokas för spädbarn på interkontinentala flyg via Min Resa eller genom att ringa KLMs telefonbokning. De lämpar sig för barn som inte är längre än 65 cm och väger max 10 kg på avresedagen. Även om vi kommer att göra vårt allra bästa, kan vi inte alltid garantera att det finns tillgång till en babylift när du går ombord på flygplanet.

Bagage, barnvagnar och barnstolar

Bagage

Barn som reser i egen (bokad) plats får ta med sig samma mängd handbagage och incheckat bagage som en vuxen.

Till ett barn som är yngre än två år och ska resa i ditt knä får du ta med:

 • 1 handbagage som innehåller barnvårdsartiklar och inte väger mer än 12 kg (26 lbs) och med max mått på 55 x 35 x 25 cm (22 x 14 x 10 tum).
 • 1 incheckat bagage på max 10 kg (22 lbs). Om ditt barns bagage bärs i ett av föräldrarnas incheckade bagage, får det bagaget inte väga mer än 23 kg (50,5 lbs) per kolli.


Sittvagn
För varje barn får du alltid ta med 1 liten fullt hopfällbar sittvagn/barnvagn helt kostnadsfritt.

Om vagnen inte får plats under sätet eller i bagageutrymmet ovanför stolen, kan den checkas in utan extra kostnad.

Sittvagnen/barnvagnen får ha ett skyddande överdrag, men det får inte packas ner några andra saker i överdraget.

Bil-/barnstolar
För varje barn får du alltid ta med 1 bil-/barnstol helt kostnadsfritt. Om en plats har reserverats till ditt barn, rekommenderar vi att du tar med dig din egen bil-/barnstol.

 • Bil-/barnstolen måste få plats mellan flygstolens armstöd som är 42 cm (16,5 tum) brett.
 • Ditt barn och din barnstol måste kunna göras fast i enlighet med stoltillverkarens anvisningar.
 • Du får bara använda barnstolar som är hela och som är godkända för flygtransport och som har rätt märkning.
 • Om du vill använda en bil-/barnstol måste den reserveras i förväg. Kontakta KLMs telefonbokning eller ditt lokala KLM-biljettkontor.


Du kan även välja att checka in bil-/barnstolen kostnadsfritt, i sådant fall gäller inte de ovanstående reglerna.

CARES-bälte (Child Aviation Restraint System)
Om du har bokat en egen plats till ditt barn, kan du även använda ett CARES-bälte ombord:

 • Ditt barn och CARES-bältet måste kunna göras fast i enlighet med tillverkarens anvisningar.
 • Du får bara använda ett CARES-bälte som är helt och som är godkänt för flygtransport och som har rätt märkning.
 • Om du vill använda ett CARES-bälte måste det reserveras i förväg. Kontakta KLMs telefonbokning KLM-biljettkontor eller ditt lokala .


Vissa av de flygbolag som vi samarbetar med har andra bagageregler. Kontakta din resebyrå eller det aktuella flygbolaget för mer information.

Travelling with children

Vanliga frågor

Tillbaka till början
 • www.airfrance.com
 • www.skyteam.com