Unaccompanied Minor-tjänsten

Är ditt barn från 5 till och med 14 år gammalt och reser ensamt? Se till att boka vår Unaccompanied Minor-tjänst. Tjänsten kan även bokas för barn från 15 till och med 17 år.
 
 

Unaccompanied Minor-tjänsten

Stewardess and child

Med vår Unaccompanied Minor-tjänst kan du vara säker på att ditt barn kommer att få en säker resa. Det är obligatoriskt att boka tjänsten för barn från 5 till och med 14 år som reser ensamma, eller som reser i en annan reseklass än du som förälder eller medföljande vuxen.


Före avgången och efter ankomsten kommer vår KLM-personal, eller personal inhyrd av KLM, att ledsaga ditt barn till och från flygplatsen, även vid förseningar. Under flygningen kommer vår kabinpersonal att hålla koll på ditt barn. Vi kommer att se till att du hålls informerad via telefon, e-post och sms om eventuella förändringar i ditt barns resplaner. På slutdestinationen ser vi personligen till att barnet blir hämtat av den person som du har utsett.


Läs mer om att ta emot flyginformation via telefon, e-post och sms.


För barn från 15 till och med 17 år är tjänsten valfri. Om du väljer att inte boka Unaccompanied Minor-tjänsten, kommer vi att se ditt barn som en vuxen passagerare. Vid försening eller inställd flygning är vi alltid glada att hjälpa till, om ditt barn talar om sin ålder och sitt assistansbehov för vår KLM-personal. Men för övervakning vid flygstörningar, se till att boka Unaccompanied Minor-tjänsten.

 
 

Hur Unaccompanied Minor-tjänsten fungerar

Boka

Se till att boka flygningen för ett ensamresande barn tillsammans med Unaccompanied Minor-tjänsten senast 24 timmar före avgång. Denna tjänst och flygningen kan inte bokas separat, och du kan endast boka dessa via KLMs kundtjänst eller din resebyrå.


När du bokar tjänsten kommer vi att be om dina kontaktuppgifter samt uppgifter om ditt barn. Dessutom kommer vi att be om uppgifter för personen som tar med ditt barn till flygplatsen vid avgång, och personen som är behörig att hämta barnet vid ankomst. Se till att ha all information förberedd när du bokar tjänsten. Vi kommer att använda denna information för att fylla i hanteringsblanketten, som ditt barn kommer att ha med sig under sin resa.

Förberedelse och incheckning

För ett barn som reser ensamt måste du fylla i ett samtyckesformulär innan de går igenom säkerhetskontrollen. Läs mer om samtyckesformuläret för minderåriga som reser utomlands  (endast på engelska). Dessutom kan vissa länder ha ytterligare krav för barn som reser ensamma. Vänligen se till att kontrollera de lokala reglerna för destinationen.

För att vi ska kunna ta hand om ditt barn under resan måste du ge oss ditt godkännande genom att lämna in hanteringsblanketten vid incheckningsdisken på flygplatsen. Du måste lämna in 4 ifyllda och undertecknade kopior av blanketten för varje flygning i bokningen. Fyll i onlineblanketten via Min Resa eller under incheckningen online. Efter incheckningen kan du endast göra ändringar i blanketten genom att ringa KLMs kundtjänst. Vänligen se till att ta med dig den senaste versionen av blanketten till flygplatsen och underteckna alla kopior.


Har du inte fyllt i blanketten online? Du kan också skriva ut blanketten och fylla i den för hand . Vid behov kan du fylla i den vid incheckningsdisken, men räkna med 15 minuter extra.

Under incheckningen online får du en incheckningsbekräftelse, men inget boardingkort. Boardingkortet får du vid incheckningsdisken på flygplatsen.

En förälder eller målsman som är 18 år eller äldre måste ta med barnet till incheckningsdisken minst 2,5 timmar före avgång. Personen som tar med barnet till flygplatsen måste ta med sig en giltig ID-handling och stanna på flygplatsen tills barnets flygning har avgått.


Mellanlandning

Under långa väntetider på Amsterdam Airport Schiphol kommer vi att ta med ditt barn till vår Junior Jet Lounge. Här kan han eller hon dricka läsk och njuta av att rita, leka med leksaker, spela datorspel och titta på de senaste filmerna. Det finns också utrymme att koppla av i en saccosäck och läsa en bra bok (på olika språk).


KLM tillåter endast mellanlandningar för ensamresande minderåriga på KLM-, Air France- och Delta Air Lines-flygningar. Vid frågor, vänligen kontakta KLMs kundtjänst

Ankomst

Vid ankomsten kommer vi att ta med ditt barn till den person som är behörig att hämta honom eller henne, enligt hanteringsblanketten. Denna person måste ha med sig en giltig id-handling. Vi kommer inte att lämna ditt barn till någon som representerar ett företag eller en organisation.

 
 

Priser

Oavsett ålder kostar Unaccompanied Minor-tjänsten för varje barn lika mycket som priset för en vuxens biljett, plus en serviceavgift. Se tabellen nedan för det exakta beloppet för serviceavgiften för enkelbiljetter. För tur- och returbiljetter är avgiften den dubbla.


Observera att priserna nedan kommer att konverteras till lokal valuta. Lokal skatt kan tillkomma i vissa länder.


Serviceavgift för enkelbiljetter
EUR
Direktflygningar inom Europa100
Interkontinental direktflygning150
Flygning från en europeisk flygplats, via Amsterdam Airport Schiphol, till en annan europeisk flygplats200
Flygning från en europeisk flygplats, via Amsterdam Airport Schiphol, till en interkontinental flygplats (eller vice versa)250
Flygning från en interkontinental flygplats, via Amsterdam Airport Schiphol, till en annan interkontinental flygplats300
KLM-flygning mellan 2 andra flygplatser än Amsterdam Airport Schiphol100
Flygning från Amsterdam Airport Schiphol, via en destination inom USA, till en annan interkontinental flygplats250