Unaccompanied Minor-tjänsten

Barn som är mellan 5 till och med 14 år får resa ensamma om vår Unaccompanied Minor-tjänst bokats. Tjänsten kan även bokas för barn mellan 15 till och med 17 år.

Unaccompanied Minor-tjänsten

Stewardess and child

Med Unaccompanied Minor-tjänsten kan du vara säker på att ditt barn kommer att få en säker resa. Det är obligatoriskt att boka tjänsten för barn mellan 5 till och med 14 år som reser ensamma, eller som reser i en annan resklass än deras medföljande vuxen. För barn mellan 15 till och med 17 år är tjänsten valfri.

Före avresan och efter ankomsten kommer vår KLM-personal, eller personal inhyrd av KLM, att ledsaga ditt barn till och från flygplatsen, även vid förseningar. Och under flygresan kommer vår kabinpersonal att hålla koll på ditt barn.

Under långa väntetider på Amsterdams flygplats Schiphol kommer ditt barn att vara hos oss i vår Junior Jet Lounge. Här hittar han eller hon läskedrycker, datorspel, filmer, böcker på olika språk och en massa leksaker.

Vi kommer att se till att du hålls informerad via telefon, e-post och textmeddelanden om eventuella förändringar i ditt barns resplaner. På slutdestinationen ser vi personligen till att barnet blir hämtat av den person som du har utsett.

Om ditt barn kommer att flyga med någon av våra partnerflyglinjer, vill vi påpeka att våra partners kan ha andra regler för ensamresande barn och olika betalningsmetoder. Vänligen kolla med din resebyrå eller kontakta KLMs telefonbokning.

Resehandlingar

Se till att ditt barn har alla resehandlingar som krävs för hela resan.

  • Alla barn som reser ensamma till eller från Curaçao (inklusive barn mellan 15 till och med 17 år för vilka Unaccompanied Minor-tjänsten inte har bokats) måste ta med sig ett skriftligt intyg på att barnet har tillåtelse att resa, som undertecknats av deras förälder(rar) eller målsman, och även en kopia på en giltig identifikationshandling som styrker en förälders eller målsmans identitet.
  • Barn under 18 år som reser ensamma från Mexiko måste ta med sig ett bevis på föräldraskap såsom ett födelsebevis eller förmyndarskap. Barnet måste även ta med sig ett attesterat uttalande från en förälder eller målsman, på spanska. Uttalandet finns tillgängligt på webbplatsen tillhörande Mexikos immigrationsmyndighet ({7}INM{8}) och är giltigt 180 dagar efter godkännandet.Link - Mexican Immigration Website
  • För resor till och från Sydafrika från och med 1 juni 2015 måste alla barn ta med sig olika handlingar – oavsett om de reser med båda föräldrarna, med en förälder, med en medföljande vuxen eller ensamma.

    Läs mer om de nya reglerna för resor till/från Sydafrika

  • För resor till och från Brasilien måste alla barn ta med sig olika handlingar – oavsett om de reser med båda föräldrarna, med en förälder, med en medföljande vuxen eller ensamma. 

    Läs mer om de {15}nödvändiga handlingarna{16}Läs mer om de nödvändiga handlingarna

  • För barn som reser ensamma till USA, rekommenderar vi att du fyller i och skriver ut onlinedeklarationsblanketten  i förväg och förser ditt barn med en utskriven kopia före avgång.

Kontrollera vilka resehandlingar som ditt barn behöver

Så fungerar tjänsten

Boka
Du måste boka ett flyg för ett ensamresande barn och Unaccompanied Minor-tjänsten senast 24 timmar före avresa. Denna tjänst och flyget kan inte bokas var för sig, och du kan endast boka dessa via KLMs telefonbokning eller din resebyrå. När du bokar tjänsten kommer vi be om uppgifter om ditt barn och dina kontaktuppgifter. Vi rekommenderar att du fyller i en hanteringsblankett (endast på engelska) innan du ringer till oss.

Incheckning
Unaccompanied Minor-tjänsten måste bokas senast 24 timmar före avgång. Under incheckningen online, får du en incheckningsbekräftelse som du kan skriva ut och byta in mot ett boardingkort vid incheckningsdisken på flygplatsen.

En förälder eller målsman som är 18 år eller äldre måste ta med barnet till incheckningsdisken mellan 2½ och 1½ timma före avresa. På Amsterdam Airport Schiphol går du till disk 8 i avgångshall 1 (europeiska flygningar), eller disk 16 i avgångshall 2 (interkontinentala flygningar). Du måste ha med dig en giltig ID-handling och stanna på flygplatsen tills barnets flyg har avrest.

För att vi ska kunna ta hand om ditt barn under resan, måste du ge oss ditt godkännande genom att lämna in en fullständigt ifylld och undertecknad kopia av hanteringsblanketten vid disken. Vi rekommenderar att du fyller i blanketten hemma, och tar med dig 4 kopior till flygplatsen. Du kan även få den här blanketten vid incheckningsdisken.

Ankomst
Vid ankomsten lämnar vi över ditt barn till den person som enligt hanteringsblanketten är behörig att ta emot barnet vid slutdestinationen. Personen som hämtar barnet måste ha med sig en giltig id-handling. Vi lämnar inte över ditt barn till någon som representerar ett företag eller en organisation, så vänligen ange en specifik persons namn.

Ladda ner hanteringsblanketten (endast på engelska)

Läs mer om att {31}få flyginformation{32}Läs mer om att få flyginformation

Priser

Oavsett barnets ålder kostar Unaccompanied Minor-tjänsten lika mycket som priset för en vuxens biljett, plus en serviceavgift. Se tabellen nedan för det exakta beloppet för enkelbiljetter. För tur- och returbiljetter är avgiften den dubbla.

Tilläggsavgiften läggs automatiskt på det totala biljettpriset när flyget bokas. Observera att priserna nedan kommer att konverteras till lokal valuta och att lokal skatt kan tillkomma i vissa länder.


Serviceavgift för Unaccompanied Minor-tjänsten:


Enkel resa

Utan mellanlandning

Med mellanlandning

Inom Europa

50 EUR

75 EUR

Interkontinentala flyg

80 EUR

100 EUR