Resa med djur

På de flesta KLM-flygningar kan du ta med dig din katt eller hund. För att se till att resan med KLM går så smidigt och säkert som möjligt erbjuder vi en rad alternativ för ditt djur.
 
 

Bokning för ditt djur

Gör alltid en separat bokning för ditt djur. Du kan enkelt göra detta via Min Resa. Vi råder dig att göra bokningen så snart som möjligt efter att du har bokat din biljett, men senast 48 timmar före avgång.

Du kan också göra din bokning via KLMs kundtjänst.
 
 

Djur i kabinen

Du kan ta med dig en liten katt eller hund in i kabinen i Economy Class på de flesta KLM-flygningar och i Business Class på de flesta KLM-flygningar inom Europa. Se till att uppfylla dessa krav:

 • Ditt husdjur måste vara minst 10 veckor gammalt.
 • Ditt djur måste resa i en lämplig resväska på max 46 x 28 x 24 cm (L x B x H). Ditt djur måste kunna stå upp och ligga ner bekvämt.
 • Total vikt på ditt djur och din resväska eller bur tillsammans får vara max 8 kg (18 lbs).
 • Buren måste placeras under stolen framför dig (därför är raderna vid utgångarna exkluderade). Det är inte tillåtet att ta ur djuret ur resväskan eller buren under flygningen.

Vänligen observera att vi endast har plats för ett begränsat antal burar i kabinen. Det är tyvärr inte möjligt att ta med sig ett djur i kabinen i Business Class på interkontinentala KLM-flygningar, eftersom det inte finns plats för ditt djur under sätet framför dig. 


Särskilda regler gäller för att ta med ledarhund in i kabinen. Du kan få mer information om att resa med servicedjur från KLM CARES.

 
 

Djur i lastrummet

Din katt eller hund kan resa i en ventilerad del av lastutrymmet på de flesta KLM-flygningar.* Se till att uppfylla dessa krav:

 • Ditt husdjur måste vara minst 10 veckor gammalt.
 • Ditt husdjur måste resa i en bur som uppfyller IATA:s regler (till exempel av märkena ”Sky” och ”Vari”). Se nedan för exakta regler gällande ditt husdjurs bur.
 • Total vikt på ditt husdjur och bur tillsammans får vara max 75 kg (165 lbs).
 • 2 vuxna djur av jämförbar storlek som är kompatibla, upp till 14 kg (30 lbs) vardera, kan resa tillsammans i 1 bur. Detta gäller även för 3 djur upp till 6 månader gamla från samma kull, upp till 14 kg (30 lbs) vardera.

* Ditt husdjur kan inte resa i lastutrymmet i våra flygplan Boeing 737-900 och Boeing 787-10. Under vintern får ditt husdjur inte resa i lastutrymmet på KLM Cityhopper-flygningar (Embraer 175 och Embraer 190) som varar längre än 2 timmar.

Vänligen observera att vi under flygningen inte kan ge någon mat eller något vatten till djur som reser i lastutrymmet.

Trubbnosiga djur som boxrar, pekineser och perserkatter kan på grund av hög temperatur och stress få svårt med andningen under flygningen. För att säkerställa deras välmående får de flesta trubbnosiga djur inte transporteras i lastutrymmet. Däremot får de transporteras i kabinen eller som fraktgods. Engelska och franska bulldoggar, boston terrier och mopsar får endast transporteras i kabinen.

 
 

Burar

Kennel image describing the rules

När du transporterar ditt djur i lastutrymmet måste buren uppfylla flera regler:

 • Buren måste vara gjord av glasfiber eller hårdplast. Burar gjorda av trä, metall eller svetsat trådnät är inte tillåtna.
 • Hjulen måste avlägsnas, eller om de är infällbara måste de tas av eller blockeras med tejp.
 • Dörren måste ha ett centraliserat låssystem som fäster låset både i den övre och den nedre delen av dörren. (A)
 • Dörrens gångjärn och låsstift måste förlänga behållaren med minst 1,6 cm (5/8 tum) utöver de vågräta profilerna ovanför och under dörröppningen där stiften är monterade. (B)
 • Burens 2 delar måste vara hopsatta med bultar. Andra låssystem är strängt förbjudna. (C)
 • Buren måste vara så stor att djuret kan stå upprätt utan att vidröra taket, vända sig runt och ligga i en naturlig position.
 • Botten i buren måste täckas av en filt, tidningspapper eller annat uppsugande material. Observera att halm inte är tillåtet.
 • Buren måste ha antingen 2 fasta matskålar, eller 1 fast matskål med 2 fack för mat och vatten.

Du kan köpa en sådan bur i välsorterade djuraffärer eller hos specialiserade återförsäljare. Se till att fästa en etikett på burens sida med djurets namn och utfodringsanvisningar.

 
 

Djur som fraktgods

Vill du ta med dig fler än 3 djur? Vid ett högre antal, måste djur skickas som fraktgods. Ditt djur ska också transporteras som fraktgods av Air France-KLM Cargo om:

 • Djuret och buren tillsammans väger mer än 75 kg (165 lbs).
 • Buren är större än 292 cm/115 tum (l + b + h).
 • Ditt djur inte reser på samma flygning som du.
 • Ditt djur reser till ett land där myndigheterna endast tillåter transport av djur som fraktgods.


För att transportera ditt djur som fraktgods kontaktar du ett specialiserat fraktgodsombud. Du hittar en förteckning över fraktgodsombud i Nederländerna på Air France-KLM Cargos webbplats. Eller läs mer på webbplatsen för International Pet and Animal Transportation Association. 

 
 

Före avresa

Se till att ordna vaccinationer, resehandlingar och andra viktiga saker i god tid. För att ta reda på vilka resehandlingar som krävs och vilka regler som gäller för transport av djur, rekommenderar vi att du vänder dig till ambassaderna i avgångs-, mellanlandnings- och destinationsländerna.

Mer information finns på följande webbplatser om resor:
 
 

Priser

Förbered ditt djur inför resan:
 • Låt djuret vänja sig vid buren i 5 dagar innan flygningen.
 • Låt inte ditt djur dricka eller äta de sista 2 timmarna före avgången. Rasta din hund precis före avgång.
 • Vi avråder dig starkt från att ge ditt djur lugnande medel. Om djuret får lugnande medel kommer det att ta längre tid för det att vänja sig vid sin nya omgivning, och under flygresan kan dess kroppstemperatur sjunka. Eventuella lugnande medel bör endast ges till ditt djur i samråd med en veterinär.


På flygplatsen kommer vi att använda en checklista för ditt djur, dina resehandlingar och för buren  (endast på engelska).

Incheckningsprocessen för djur kan ta lite mer tid. Vi rekommenderar att du kommer till flygplatsen 3 timmar före schemalagd avgång och att du tar med dig den ifyllda checklistan för att transportera ditt djur i lastutrymmet.
 
 

Kostnader och mellanlandning

För att ta med dig ditt djur tillkommer en avgift på 30-200 EUR, beroende på destinationen. Dessutom, om ditt djur reser som incheckat bagage och mellanlandningen på Amsterdam-Schiphols flygplats varar 3 timmar eller längre, måste du betala ytterligare 150 EUR (eller 200 USD/CAD) för djurets vård under mellanlandningen.

På djurhotellet får ditt djur något att äta och dricka. Hundar rastas och katter får en fräsch kattlåda medan de stannar i en större bur.

Läs mer om djurhotellet (Air France KLM CARGOs webbplats) 