Särskild assistans från KLM CARES

Om du är i behov av hjälp på flygplatsen eller om du reser med medicinsk utrustning finns KLM CARES där för att hjälpa dig. Kontakta oss för särskild assistans!

Begär särskild assistans

Kontakta KLM CARES senast 48 timmar före avresa om du vill:

 • Boka assistans på flygplatsen vid ombordstigning, avstigning och/eller mellanlandning
 • Ta med din egen (elektriska) rullstol (skoter), rullator eller kryckor, eller behöver använda en kabinanpassad rullstol
 • Ta med särskild medicinsk utrustning: kontakta alltid KLM CARES när du reser med medicinsk utrustning i handbagaget eller i det incheckade bagaget, även om du inte använder utrustningen ombord
 • Ta med din ledarhund in i kabinen
 • Använda ett förlängt benstöd för ett ben som måste hållas i horisontellt läge (gipsat). På KLM-flygningar inom Europa måste 2 extra platser bokas i Economy Class. På interkontinentala KLM-flygningar måste du resa i Business Class.
 • KLM CARES kan inte garantera någon tjänst om det är mindre än 48 timmar före avresa.

Så här begär du särskild assistans

 • Begär särskild assistans nu och logga in på Min Resa
 • Visa ditt lokala KLM CARES-telefonnummer

 • Du kan även skicka ett e-postmeddelande till KLMCARES@KLM.com (på engelska eller holländska), ringa till oss på 00800 55622737 (kostnader kan tillkomma) eller i Nederländerna (kostnadsfritt) på 0800 55622737 (mellan 7.00 och 22.00).

Viktigt före avresa

 • Det är inte möjligt att ordna assistans för passagerare med språkliga hinder, flygrädsla eller resenärer som flyger för första gången.
 • Du måste begära särskild assistans (och boka ditt flyg) senast 48 timmar före avresa. Om ditt flyg utförs av någon av våra samarbetspartner bör du kontakta det aktuella flygbolaget och begära särskild assistans. KLM transporterar din rullstol (skoter) eller rullator kostnadsfritt.
 • Du måste checka in på flygplatsen senast en halvtimme före ordinarie incheckningstid. Om du avreser från Amsterdam Airport Schiphol checkar du in vid disk 16. Om du använder en elrullstol behöver du checka in 1 timme tidigare.
 • Gå till gaten vid den tid som står angiven på boardingkortet.
 • Observera att KLM-personalen inte kan erbjuda assistans vid alla tillfällen under resan. Se till att du har någon som reser tillsammans med dig om du behöver assistans under hela resan.
Titta på videorna om du vill veta mer om särskild assistans vid avresan  och ankomsten samt mellanlandningen  på Amsterdam Airport Schiphol.

Ta med en egen rullstol

Om du tar med dig en egen rullstol ber vi dig att kontakta oss senast 48 timmar före avresan. Vi kommer att undersöka möjligheterna och göra en bokning åt dig med en gång. Antalet (elektriska) rullstolar som vi kan transportera är begränsat.

Din rullstol måste transporteras som incheckat bagage och i stående position för att undvika skador och batteriläckage.

Maximal storlek och vikt för rullstolar per flygplanstyp:


FlygplanstypMaxmått
(h x b x l)
Maxvikt
Boeing 777, 747, 787 och Airbus 330

152 x 139 x 149 cm / 

59,5 x 54,5 x 58,5 tum

Ingen maxvikt
Boeing 737

112 x 113 x 85 cm / 

44 x 44,5 x 33 tum

Ingen maxvikt
Embraer 175,190
Fokker 70

120 x 100 x 70 cm / 

47 x 39 x 27,5 tum

150 kg / 331 lbs


Resurser ombord

 • Hopfällbar rullstol ombord: tillgänglig på alla KLMs och KLM Cityhoppers flygplan.
 • Toalettutrymmet: rullstolstillgängliga toaletter finns på alla KLMs flygplan av typen Boeing 777, Boeing 787 och Airbus A330. Våra Boeing 737, Boeing 747, Embraer 190 och Fokker 70 har ett vikbart draperi som utökar toalettutrymmet. Vår personal hjälper dig att komma till och från toaletten. Vi kan tyvärr inte hjälpa dig i toalettutrymmet.
 • Toaletthandtag: toaletterna ombord på alla våra KLM-flygplan är utrustade med handtag.
 • Uppfällbara armstöd: på alla våra flygplan har vi ett antal gångplatser och mittplatser som har uppfällbara armstöd, så att du lättare kan förflytta dig till din plats. Antalet rader med uppfällbara armstöd och radernas placering kan variera beroende på flygplanstyp.
 • Särskilda sittlösningar, såsom ortopediska sittskal, undersöks alltid av vår flygsäkerhetsavdelning för att fastställa om sittlösningen uppfyller flygsäkerhetsreglerna som fastställts av FAA. Om sittlösningen inte uppfyller reglerna kan den tyvärr inte accepteras ombord. Vänligen gör din begäran senast 2 arbetsdagar före avresan genom att ringa KLM CARES.

   

Formulär för medicinsk information

Om någon av beskrivningarna nedan stämmer in på dig bör du rådgöra med din läkare före avresa. I vissa fall måste du eller din resebyrå fylla i Medicinskt formulär A och din läkare måste fylla i och underteckna Medicinskt formulär B. De här formulären måste vara KLM tillhanda senast 48 timmar före avgång.

 • Passagerare som har en smittsam sjukdom.
 • Passagerare som, på grund av sjukdom eller hälsotillstånd, har ett beteende som skulle kunna påverka komfort och välbefinnande för övriga passagerare och/eller personalen, eller som skulle kunna riskera flygets säkerhet eller punktlighet.
 • Passagerare som kommer att behöva sjukvård eller som kommer att vara beroende av specifik medicinsk utrustning under flygningen.
 • Passagerare vars hälsotillstånd kan övergå till att bli livshotande eller som kan kräva särskild vård under flygningen.
 • Passagerare som behöver personlig assistans under flygningen (under måltider, toalettbesök, osv.) och som ska resa utan medresenär.
 • Passagerare som inte kan sitta i flygstolen på ett normalt sätt i upprätt läge.

Bärbar syrgaskoncentrator (POC)

Endast syrgaskoncentratorer som är batteridrivna eller syrgaskoncentratorer som både är batteridrivna och drivs av nätström är tillåtna för användning ombord. För att få använda en egen bärbar syrgaskoncentrator måste du göra din transportbegäran senast 2 arbetsdagar före avresa genom att ringa KLM CARES.

Batterier till bärbar syrgaskoncentrator

Vi kan tyvärr inte garantera tillgång till el vid varje passagerarsäte ombord, så du måste se till att du tar med dig tillräckligt med fulladdade batterier. Baserat på tillverkarens uppskattning av batteritiden när enheten är i drift, och på informationen från din läkare, måste batterierna hålla under minst 150 % av den förväntade maximala längden på din flygning. Batterierna måste förvaras under din stol. Extrabatterier är endast tillåtna i handbagaget, aldrig i ditt incheckade bagage.

 • Batterier med litiummetall eller litiumlegering får innehålla upp till 2 gram litium
 • Litiumjonbatterier får ha en effekt på max 100 Wh

Du kan hitta batterieffekten på batteriet eller i användarmanualen. Extrabatterier måste vara individuellt skyddade för att förhindra kortslutning, t.ex. genom att tejpa kontaktytorna eller genom att förvara dem i separata plastpåsar.

Att resa med din ledarhund

Om du tar med dig din ledarhund ombord måste du möta vissa krav:

 • För att ta med din ledarhund in i kabinen, vänligen ladda ner och fyll i ansökningsblanketten Ledarhund och skicka till KLMCARES@KLM.com. Vänligen ta även med den när du checkar in på flygplatsen. Det är rekommenderat att du kontaktar KLM CARES före avresa för att bekräfta transport av din ledarhund.
 • För att ta med sig en hund för emotionellt stöd in i kabinen, vänligen kontakta alltid KLM CARES senast 48 timmar före avresa. Ladda ner och fyll i ansökningsblanketten Hund för emotionellt stöd och ordna ett undertecknat intyg från din vårdgivare. Vänligen skicka den färdiga blanketten tillsammans med det undertecknade intyget till KLMCARES@KLM.com och ta med dig detta när du checkar in på flygplatsen.

Läs mer om att ta med din ledarhund.

Kontakta KLM CARES