Särskild assistans under din resa

Behöver du särskild assistans på flygplatsen eller ombord? Läs mer om hur du kan använda de specialanpassade faciliteterna och tjänsterna och hur vi kan hjälpa dig att planera och boka din flygning.
 

Begär särskild assistans

Se till att begära särskild assistans så långt i förväg som möjligt innan din flygning, men senast 48 timmar före avgång, för att ge oss tillräckligt med tid att ordna det åt dig. Ju mer information vi har om dina särskilda krav, desto bättre förberedda är vi för att kunna uppfylla dina behov. Om vi mottar din begäran inom 48 timmar före avgång kommer vi ändå att göra vårt allra bästa för att hjälpa dig, men vi kan inte garantera att du får den assistans du behöver i tid.

Vill du begära särskild assistans?

Kontakta KLM CARES

Det är nödvändigt att begära särskild assistans om:

 • Du behöver assistans på flygplatsen eller vid ombordstigning, avstigning eller mellanlandning
 • Du tar med dig din egen (elektriska) rullstol eller skoter
 • Du tar med dig särskild medicinsk utrustning, även om du inte använder utrustningen ombord
 • Du tar med dig din ledarhund in i kabinen
 • Ditt ben måste hållas i ett horisontellt läge (gipsat), på grund av medicinska skäl
 • Du behöver assistans på grund av en syn- eller hörselskada
 • Du kan inte gå upp för eller ned för trappor eller kan inte gå alls
 • Du kan inte gå långa sträckor (t.ex. mellan incheckningsområdet och avgångsgaten, mellan din gate och ankomsthallen, eller mellan gater i transit)
 • Du behöver använda medicinska faciliteter ombord på flygplanet (såsom medicinskt syre)

Att begära särskild assistans är inte möjligt eller nödvändigt

Ordna din egen säkerhetsassistent eller medresenär

 • Om du reser ensam och inte kan evakuera på egen hand i den osannolika händelsen av en nödsituation, är det nödvändigt att ordna en säkerhetsassistent som kan hjälpa dig. Du kan antingen ordna det själv eller be KLM-personalen på flygplatsen att hjälpa dig att hitta någon. Utan en säkerhetsassistent som kan hjälpa dig under din flygning kommer ombordstigning att nekas.
 • Om du behöver hjälp att administrera din medicinering, använda toaletten eller äta måste du ordna din egen medresenär som hjälper dig under din flygning. I dessa fall erbjuder vi inte särskild assistans.

Särskild assistans via partnerflygbolag
På flygningar som flygs av KLM kan du lita på att alla särskilda vårdtjänster och faciliteter finns tillgängliga. Men vissa av våra flygningar flygs av partnerflygbolag. På dessa flygningar kanske inte alla tjänster och faciliteter är tillgängliga. Vi råder dig att kontrollera med din resebyrå eller direkt med flygbolaget för att se vilka faciliteter du kan räkna med.

 

På flygplatsen

Avgång från Amsterdam-Schiphols flygplats
Om du avgår från Amsterdam-Schiphols flygplats tillhandahålls assistansen på flygplatsen av Schiphol. Rullstolar och assistans finns tillgängligt för passagerare som har svårt att röra sig mellan de olika parkeringsområdena och avgångshallen. Denna assistans kan begäras genom att kontakta Amsterdam-Schiphols flygplats .

Om du har begärt assistans, vänligen checka in vid följande incheckningsdiskar:

 • Economy Class: incheckningsdisk 8 (Schengenländer) eller incheckningsdisk 16 (icke-Schengenländer)
 • Business Class: incheckningsdisk 10 eller 11

Efter incheckning och bagageinlämning, eller om du har checkat in online i förväg, fortsätt till flygplatsens assistansdisk, som finns i avgångshallen. Schiphols assistenter guidar dig gärna därifrån.

Vänligen se till att anlända till Amsterdam-Schiphols flygplats minst 30 minuter före ordinarie rekommenderad ankomsttid på flygplatsen, eller 1 timme om du tar med dig din egen elektriska rullstol. Har du en mellanlandning på Amsterdam-Schiphols flygplats? Vi rekommenderar dig starkt att planera en mellanlandningstid på minst 90 minuter mellan dina flygningar.

Titta på videorna för att lära dig mer om särskild assistans vid din avgång  och ankomst samt mellanlandning  på Amsterdam-Schiphols flygplats.

Airport Medical Services  hanterar medicinska stödtjänster på Amsterdam-Schiphols flygplats. De har också ambulanstjänster tillgängliga.

Lounger på Amsterdam-Schiphols flygplats
Om du är berättigad till loungetillgång och har tid över kan vi hjälpa dig till och från loungen. Våra KLM-lounger på Amsterdam-Schiphols flygplats är åtkomliga för passagerare med nedsatt rörlighet och har speciellt utrustade toaletter för att tillgodose deras särskilda behov. KLM Crown-loungerna är inte speciellt utrustade med duschar för passagerare med nedsatt rörlighet.

Läs mer om våra lounger och vår tillträdespolicy för loungerna

Avgång från en annan flygplats
Vi rekommenderar dig att kontrollera med din resebyrå eller direkt med flygplatsen för att se vilka faciliteter du kan räkna med.

 

Ombordstigning och avstigning

Vår personal kommer att finnas tillgänglig för att hjälpa dig med ombordstigning, avstigning och mellanlandning om du har begärt denna tjänst i förväg och registrerar dig själv vid disken för särskild assistans. För att höja säkerheten, och av sekretesskäl, får passagerare med nedsatt rörlighet gå ombord först på flygplanet. Av samma skäl ombeds dessa passagerare att kliva av planet sist vid ankomst.

 

Under din flygning

Vår kabinbesättning är högt kvalificerad för att säkerställa flygsäkerhet och komfort för alla våra passagerare. Du kan diskutera alla dina önskemål och behov med dem under flygningen. Men våra flygvärdinnor är inte tillåtna att hjälpa dig med personlig hygien eller att äta. De är inte heller tillåtna att lyfta eller bära passagerare eller tillhandahålla medicinska tjänster. Om du behöver hjälp att administrera din medicinering, använda toaletten eller äta måste du ordna din egen medresenär som hjälper dig under din flygning.

Behöver du en specialmåltid på grund av din medicinska diet? För interkontinentala KLM-flygningar kan du beställa från ett utbud av olika specialmåltider.