Pass och visum

Ta reda på vilka resehandlingar du behöver, samt annan viktig information om landet du ska besöka.

Vilka resehandlingar behöver jag?

Alla länder har egna regler för besökare av olika nationaliteter. Nedan hittar du en indikation på generella regler som kan tillkomma. För detaljerad och aktuell information som är relevant för din resa, rekommenderar vi att du alltid kontrollerar resehandlingar och hälsoråd och fyller i de obligatoriska fälten.

Se vilka resehandlingar du behöver

Kontrollera din resa

Så här ansöker du om visum

Om ett elektroniskt visum behövs kan du ansöka smidigt online via Min Resa och låta vår partner CIBT hjälpa dig med allt som rör din ansökan mot en avgift. Eller så ansöker du själv via tillämpliga myndigheter.

Logga in på Min resa

Några viktiga resekrav

  • Giltig id-handling obligatoriskt för Frankrike:

På grund av säkerhetssituationen i Paris och det utlysta undantagstillståndet i Frankrike, kräver myndigheterna att du har med dig en giltig identitetshandling när du reser till, från eller via alla flygplatser i Frankrike. Körkort, till exempel, betraktas inte som en giltig identitetshandling.

  • Ändrade inreseregler för Kanada:

Resenärer till eller via Kanada förväntas uppvisa ett elektroniskt resetillstånd (eTA) innan de går ombord på flyget. Vi rekommenderar att du ansöker om eTA online via kanadensiska myndigheternas webbplats. Denna regel gäller inte för de med resehandlingar som är utfärdade i Kanada och USA, kanadensiska bofasta invånare eller resenärer med ett giltigt visum för Kanada. 

  • Resa till USA:
Om du reser till USA, kan särskilda regler tillkomma. Bortsett från visum och pass, måste resenärer uppge förhandsinformation om passagerare och även begära ESTA-resetillstånd beroende på nationalitet. Se till att du ordnar detta i god tid innan du påbörjar din resa. 


Läs mer om att resa till USA>
 

  • API - Advance Passenger Information:
Myndigheterna i många länder kräver att vi samlar in olika sorters personuppgifter om våra passagerare. Vi kommer att be dig om att tillhandahålla dessa om det är nödvändigt för din resa. Vi rekommenderar att du anger dina API-uppgifter online på Min Resa. Det kommer att underlätta din incheckningsprocess. Du kan även lämna dina API-uppgifter via din resebyrå.

Förhandsinformationen om passageraren inkluderar information på den elektroniskt läsbara delen av ditt pass:
  • Efternamn och förnamn
  • Födelsedatum, kön och nationalitet
  • Passnummer, utfärdandeland och utgångsdatum
  • Bosättningsland och tillfällig adress där du ska vistas (endast för resa till USA) inklusive gatuadress, ort, förkortning för delstatsnamnet och postnummer.


Ange API-uppgifter på Min Resa>