Pass och visum

Ta reda på vilka resehandlingar du behöver, samt annan viktig information om landet du ska besöka.

Vilka resehandlingar behöver jag?

Alla länder har egna regler för besökare av olika nationaliteter. Här kan du kontrollera om du behöver visum och om det finns andra viktiga regler, såsom passets giltighet.

Obs:

  • Barn som är EU-medborgare som reser från, till eller genom länder i Europeiska Unionen måste ha ett eget pass eller id-kort. Det är inte längre tillåtet att lägga till deras namn i föräldrarnas pass. Denna regel gäller dock inte för medborgare i Storbritannien eller Irland.
  • Resenärer till USA kan även behöva begära ett ESTA-resetillstånd.

Se vilka resehandlingar du behöver

Kontrollera din resa

Ansök om visum online

Om du avreser från Australien, Belgien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Singapore, Spanien, Schweiz, Storbritannien eller USA, och behöver visum, kan du ansöka smidigt online via Min Resa. Vår partner CIBT hjälper dig gärna med allt som rör din ansökan. Det här alternativet erbjuds endast av Min Resa om du behöver ett visum.

Logga in på Min Resa

Ansök om ditt visum till Kenya online

För resenärer till Kenya som behöver visum kan visumansökan endast göras online. Från och med 1 september 2015 går det inte längre att ordna visum på flygplatsen. Ansök om ditt visum till Kenya online via eCitizen-portalen.

Ändrade inreseregler för Kanada

Från och med 15 mars 2016 måste resenärer till eller via Kanada uppvisa ett elektroniskt resetillstånd (eTA)  innan de går ombord på flyget. Med start den 1 augusti 2015 kan du ansöka om eTA online via kanadensiska myndigheternas webbplats . Denna regel gäller inte för de med resehandlingar som är utfärdade i USA eller resenärer med ett giltigt visum för Kanada.

API - Förhandsinformation om passagerare

Myndigheterna i många länder kräver att vi samlar in olika sorters personuppgifter om våra passagerare. Vi kommer att be dig om att tillhandahålla dessa om det är nödvändigt för din resa. Du kan ange dina API-uppgifter online på Min Resa eller när du checkar in, eller på flygplatsen. Du kan även lämna dina API-uppgifter via din resebyrå.

Förhandsinformationen om passageraren inkluderar information på den elektroniskt läsbara delen av ditt pass:

  • Efternamn och förnamn
  • Födelsedatum, kön och nationalitet
  • Passnummer, utfärdandeland och utgångsdatumli>
  • Bosättningsland och tillfällig adress där du ska vistas (endast för resa till USA) inklusive gatuadress, ort, förkortning för delstatsnamnet och postnummer.

När du reser till USA finns det några undantagsfall då du inte måste tillhandahålla förhandsinformation om passagerare.

Om du inte vill ange dessa uppgifter online, kan du istället fylla i och lämna in API-blanketten.

Ange API-uppgifter på Min Resa

Ladda ner API-blanketten
Läs mer om att resa till USA