Resa till USA

När du flyger till USA gäller särskilda bestämmelser. Och om du inte måste ha visum så behöver du något annat: ett elektroniskt resetillstånd eller ESTA. En av dessa är att flygbolagen måste samla in personuppgifter från passagerarna.

Bagage till/från USA

 • Det är inte tillåtet att ta ombord skrivar- eller tonerpatroner som väger 453 gram eller mer i ditt bagage på flygresor till USA. Detta gäller både för handbagage och incheckat bagage.
 • På grund av behovet att kontrollera bagaget avseende sprängämnen, får du inte låsa det incheckade bagaget om du inte har ett TSA-godkänt lås. Du kan köpa dessa lås i många butiker som säljer resväskor.

När du bokar din flygresa

USA:s regering har infört en ”Secure Flight”-policy, vilket innebär att flygbolag måste registrera vissa personuppgifter när flyget bokas. Dessa ”Secure Flight”-uppgifter innefattar kön, födelsedatum samt förnamn och efternamn exakt så som dessa anges i passet.

Vi måste skicka vidare den här informationen för alla passagerare till USA:s Transportation Security Administration (TSA) minst 72 timmar innan avgång. Om du bokar ditt flyg inom 72 timmar innan avgång kommer vi att skicka “Secure Flight”-informationen vid bokningstillfället.

För att förhindra ytterligare kostnader och för att se till att du är tillåten att gå ombord ditt flyg ber vi dig att skicka in denna “Secure Flight”-informationen till oss i god tid. Om du bokar flyget via en resebyrå måste du uppge den här informationen till din resebyrå i god tid. Vi behöver också din “Secure Flight”-information om du vill checka in online, eller i en självbetjäningsautomat på flygplatsen.

Du kan tänkas behöva beställa elektroniskt resetillstånd (ESTA), och du måste uppge passagerarinformation i förväg ( API – Advance Passenger Information). Läs mer nedan.

ESTA-resetillstånd

Medborgare i länder som omfattas av Visa Waiver-programmet får resa till USA utan att behöva begära något visum. De måste emellertid ändå ansöka om ett extra resetillstånd (ESTA). Utan ett ESTA-resetillstånd kommer dessa resenärer inte att få gå ombord på flyg till USA.

Passagerare från alla länder måste ha ESTA-resetillstånd för att kunna checka in online eller i en automat på flygplatsen för flyg som ska till USA.

Du kan antingen ansöka om ESTA direkt, eller låta vår partner CIBT sköta allt åt dig mot en avgift.

Läs mer om ESTA och Visa Waiver-programländer

Resehandlingskontroll före avresan

Om du reser från Amsterdams flygplats Schiphol till USA med en Delta Air Lines-flygning, kommer du att behöva gå igenom en extra resehandlingskontroll på vägen till avgångsgaten, som anges på ditt boardingkort. Vid denna centraliserade säkerhetskontroll kommer du också få ditt exakta gatenummer. Vänligen avsätt lite extra tid för den här kontrollen.

Pass

Alla resande till USA måste ha ett e-pass som kan avläsas maskinellt (kallas även maskinläsbart pass). Beroende på var det var utfärdat måste ett sådant pass ha ett digitalt foto och ett inbyggt datachip.

Spädbarn och äldre barn måste ha egna pass; de får inte resa på någon av föräldrarnas pass.

Om du har ett provisoriskt pass som inte är ett e-pass får du inte längre resa under Visa Waiver-programmet. Du måste då ansöka om visum för din resa till USA.

Förhandsinformation om passagerare

Om du reser till USA måste vi samla in olika delar av dina personuppgifter. Vi rekommenderar att du lämnar dem så tidigt som möjligt genom att:

 • kontakta din resebyrå
 • via Min Resa
 • lämna dem vid incheckning online från 24 timmar upp till en timme före avgång.
 • i en automat på flygplatsen. Om ditt flyg avgår från en flygplats där du endast kan checka in vid disk kommer vår personal att registrera API-uppgifterna på ditt pass.


Du kan även hämta API-formuläret innan du reser. API-uppgifterna innefattar:

 • Efternamn och förnamn
 • Födelsedatum och kön
 • Passnummer
 • Landet där passet utfärdats
 • Passets utgångsdatum
 • Nationalitet
 • Bosättningsland
 • Tillfällig adress där du kommer att bo. Adressen måste innefatta gatuadress inklusive husnummer, ort, delstatens förkortning samt amerikanskt postnummer.


Du behöver inte uppge någon tillfällig adress om:

 • Du är permanentboende i USA.
 • Du byter plan inom USA för resa till en destination utanför USA, och transitflyget tar 8 timmar eller mer. När du fyller i din adress ska du ange ”Transit to Non-US country” (transitflyg till land utanför USA) och fylla i flygnumret för resans sista del. 
 • Du ska resa vidare på kryssning. När du fyller i adressen ska du ange: ”Transit to Cruise Line” (transitresa till kryssningsfartyg) och lägga till namnet på fartyget samt den ort och delstat där kryssningen startar.
 • Du ska resa genom USA i en husbil. Uppge om möjligt din planerade resväg och plats.


Ladda ner blanketten Advance Passenger Information
Visa incheckningstjänsterna efter avreseflygplats