Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Speciale assistentie door KLM CARES

Als u op de luchthaven hulp nodig heeft, of als u medische apparatuur wilt meenemen, dan is KLM CARES u graag van dienst. Neem contact met ons op voor speciale assistentie.

Speciale assistentie aanvragen

Neem contact op met KLM CARES als u:

 • Assistentie wilt regelen bij het instappen, uitstappen en/of overstappen op de luchthaven
 • Uw eigen (elektrische) rolstoel (scooter), rollator of krukken wilt meenemen of gebruik wilt maken van een cabinerolstoel
 • Bijzondere medische apparatuur wilt meenemen
 • Uw hulphond wilt meenemen in de cabine
 • Gebruik wilt maken van een beensteun met een verlengstuk om uw been (in gips) gestrekt te houden. Op KLM-vluchten binnen Europa dient u hiervoor 2 extra stoelen in Economy Class te reserveren. Op intercontinentale vluchten moet u Business Class vliegen.

Vraag zo speciale assistentie aan

Belangrijk voor vertrek

 • U moet ten minste 48 uur voor vertrek speciale assistentie aan vragen (en uw vlucht te boeken). Als uw vlucht door een van onze partners wordt uitgevoerd, dan moet u bij de betreffende luchtvaartmaatschappij speciale assistentie aanvragen. KLM vervoert kosteloos uw rolstoel (scooter) of rollator.
 • U moet ten minste een half uur voor de aanbevolen inchecktijd op de luchthaven inchecken. Bij vertrek vanaf Amsterdam Airport Schiphol kunt u inchecken bij incheckbalie 16. Als u gebruikmaakt van een elektrische rolstoel, dan dient u 1 uur voor de aanbevolen inchecktijd in te checken.
 • Ga op het tijdstip dat op uw boarding pass staat aangegeven naar de gate.
 • Houd er rekening mee dat KLM-medewerkers niet op elk moment van uw reis assistentie kunnen verlenen. Zorg ervoor dat er iemand met u mee reist als u gedurende de hele reis assistentie nodig heeft.
Bekijk de video’s voor meer informatie over speciale assistentie bij uw vertrek van Amsterdam Airport Schiphol en uw aankomst en transfer op de luchthaven.

Neem uw eigen rolstoel mee

Als u uw eigen rolstoel meeneemt, zorg er dan voor dat u ten minste 48 uur voor uw vertrek contact met ons opneemt. We kijken voor u de mogelijkheden na en kunnen direct voor u reserveren. Het aantal (elektrische) rolstoelen dat we kunnen vervoeren is beperkt.

Uw rolstoel moet als check-in bagage rechtop worden vervoerd om beschadigingen en lekkage van accu's te voorkomen.


Maximaal formaat en gewicht van rolstoelen per vliegtuigtype:


VliegtuigtypeMax. afmetingen
(h x w x l)
Max. gewicht
Boeing 777, 747, 787 en Airbus 330149 x 139 x 152 cm / 58,5 x 54,5 x 59,5 inchGeen max. gewicht
Boeing 737-700, - 800 en -90085 x 113 x 112 cm / 33,5 x 44,5 x 44 inch150 kg / 331 lbs
Embraer 190 & Fokker 7069 x 100 x 69 cm / 27 x 39,5 x 27 inch150 kg / 331 lbs


Faciliteiten aan boord

 • Opvouwbare rolstoel aan boord: beschikbaar in alle KLM- en KLM Cityhopper-toestellen.
 • Toiletten: op alle Boeing 777-, Boeing 787- en Airbus A330-toestellen van KLM zijn rolstoeltoegankelijke toiletten beschikbaar. Onze Boeing 737-, Boeing 747-, EMBRAER 190- en Fokker 70-toestellen hebben een schuifgordijn waarmee de toiletruimte kan worden vergroot. Onze medewerkers wijzen u graag de weg van en naar het toilet. Wij kunnen u helaas niet in de toiletruimte zelf helpen.
 • Toilet handgrepen: de toiletten aan boord van alle KLM vliegtuigen zijn voorzien van toilet handgrepen.
 • Beweegbare armsteunen: in alle KLM vliegtuigen hebben we een aantal gangpad en midden zitplaatsen met beweegbare armsteunen zodat u gemakkelijker in uw stoel kunt plaatsnemen. Het aantal en de locatie van de gangpad stoelen met beweegbare armsteunen kunnen variëren per vliegtuigtype.
 • Bij speciale stoelen, zoals een orthesestoel, wordt altijd door onze vluchtveiligheidsafdeling gecontroleerd of de stoel voldoet aan de veiligheidsnormen die door de FAA en/of EASA zijn vastgesteld. Als dit niet het geval is, is de speciale stoel helaas niet toegestaan aan boord. Dien uw verzoek uiterlijk 2 werkdagen voor vertrek in door te bellen met KLM CARES.

Medische verklaringen

Als een van onderstaande beschrijvingen op u van toepassing is, dan dient u voordat u op reis gaat advies in te winnen bij uw huisarts. In sommige gevallen moet u of uw reisagent Medical Form A  (PDF, 295KB) (alleen in het Engels) invullen. Uw huisarts moet Medical Form B  (PDF, 952KB) (alleen in het Engels) invullen en ondertekenen. U dient ervoor te zorgen dat deze verklaringen uiterlijk 48 uur voor vertrek in het bezit zijn van KLM.

 • Passagiers die lijden aan een besmettelijke ziekte.
 • Passagiers die door ziekte of een lichamelijk aandoening het comfort en welzijn van andere passagiers en/of de bemanning zouden kunnen beïnvloeden, of die lijden aan een aandoening die een risico zou kunnen vormen voor de veiligheid of punctualiteit van de vlucht.
 • Passagiers die tijdens de vlucht medische zorg nodig hebben of afhankelijk zijn van specifieke medische apparatuur.
 • Passagiers van wie de medische aandoening tijdens de vlucht levensbedreigend kan worden of die voor hun veiligheid bijzondere medische zorg nodig zouden kunnen hebben.
 • Passagiers die tijdens de vlucht persoonlijke verzorging nodig hebben (tijdens maaltijden, toiletbezoek, etc.) maar zonder persoonlijke begeleider reizen.
 • Passagiers die niet gewoon in hun stoel kunnen zitten als de rugleuning normaal rechtop staat.

Draagbare zuurstofconcentrator (Portable Oxygen Concentrator, POC)

U mag alle door EASA/FAA goedgekeurde POC's met accuvoeding meenemen aan boord. U dient het vervoer van uw POC ten minste 48 uur voor vertrek te reserveren via KLM CARES.

Als u uw eigen POC meeneemt, dient u bij de balie op de luchthaven in te checken.

Accu's voor een POC

Wij kunnen helaas geen stroomvoorziening aan boord garanderen. Daarom dient u voldoende volledig opgeladen accu's mee te nemen. Deze accu's moeten ten minste 150% van de verwachte maximale duur van uw vlucht meegaan (op basis van door uw huisarts verstrekte informatie en de schatting van de fabrikant m.b.t. de levensduur van de accu). U dient de accu's onder uw stoel op te bergen.

 • Lithium-metaalaccu's of lithium-legeringaccu's mogen maximaal 2 gram lithium bevatten
 • Lithium-ionaccu's mogen per accu een maximale wattuurwaarde van 100 Wh hebben

U vindt de wattuurwaarde op de accu of in de gebruiksaanwijzing. Reserveaccu's moeten afzonderlijk van elkaar tegen kortsluiting worden beveiligd, bijv. door de oplaadpolen af te tapen of door de accu in een losse plastic tas of zak te verpakken.

Neem contact op met KLM CARES

Terug naar boven
 • www.airfrance.com
 • www.skyteam.com