Reizen met kinderen

We maken het onze jonge passagiers en hun ouders graag naar hun zin. Lees hoe u van uw gezinsreis met KLM uw beste reis ooit maakt!

Bluey

Onze mascotte Bluey zorgt ervoor dat uw kind nog meer geniet van zijn of haar reis met KLM. U vindt Bluey op de luchthaven en aan boord!


Neem een kijkje in ons entertainment aan boord voor kinderen .

Bluey mascot plane

Boeken

Met KLM.com regelt u in een handomdraai een reis met de kinderen: geef tijdens het boeken van uw vlucht aan dat u met kinderen reist en uw kinderen reizen automatisch mee tegen ons gereduceerde baby- en/of kindertarief.

Boek uw gezinsreis

Wist u dat kinderen al vanaf 2 jaar Flying Blue-deelnemer kunnen worden en net als volwassenen Miles sparen? Meld uw kind aan


Baby’s (0-1 jaar)
Een kind dat zowel op de heen- als terugreis jonger dan 2 jaar is, reist op uw schoot mee. Een volwassene mag met maximaal 2 baby’s reizen, maar slechts 1 baby mag op schoot meereizen. Voor de andere baby moet een stoel worden geboekt. Neem hiervoor contact met ons op.

Neem contact op met KLM om een stoel voor uw baby te boeken


Alleenreizende kinderen

Is uw kind 5 t/m 14 jaar oud en reist hij of zij alleen? Of in een andere reisklasse dan zijn/haar ouders of een andere volwassen begeleider? In dat geval is de Unaccompanied Minor-service verplicht.

children travelling

Reisvoorbereiding

Reisdocumenten
Meer informatie over paspoorten, visa en andere reisdocumenten vindt u hier: 

Bekijk welke reisdocumenten u nodig heeft

Check uw reis
 • Wilt u meer weten over reizen met kinderen? Lees meer over reizen met kinderen op de website van het Nederlandse Ministerie van Defensie (van toepassing voor alle nationaliteiten) of kijk dit na op de website van de ambassade van het desbetreffende land.

Vaccinaties en medicijnen
Reist u naar een tropische of subtropische bestemming? Controleer dan zo vroeg mogelijk welke vaccinaties u en uw gezin nodig hebben. Bekijk het gezondheidsadvies voor uw bestemming

Aan boord van KLM-vluchten mag u alle medicijnen voor u of uw gezin meenemen. Zorg er wel voor dat de naam van de gebruiker op de medicatie is vermeld. Overschrijden uw vloeibare medicijnen de limiet van 100 ml (3,4 oz)? Vergeet dan niet om een doktersverklaring mee te nemen.

Zwangerschap

U mag vliegen als u in verwachting bent. We raden u echter af om te vliegen als u 36 weken (of langer) zwanger bent ,of in de eerste week na de bevalling. Vraag altijd eerst om advies bij de huisarts als u in verwachting bent van een meerling. Ook als u in het verleden zwangerschapscomplicaties heeft gehad, heeft u toestemming nodig van uw huisarts om te mogen vliegen.

Inchecken

Bespaar tijd en omzeil de wachtrijen op de luchthaven. Check online in:

 • Bekijk uw vluchtgegevens en het laatste nieuws over uw reis.
 • Bekijk uw stoelen – wij zorgen ervoor dat u als gezin bij elkaar zit.
 • Ontvang uw boarding pass per e-mail of druk hem thuis af.

U kunt vanaf 30 uur voor vertrek online inchecken (24 uur voor vluchten vanuit en naar de Verenigde Staten). Wij laten u per e-mail weten wanneer u kunt inchecken.

Kid sitting on the luggage

Aan boord

Maaltijden
Op onze intercontinentale vluchten serveren wij gratis speciale kindermaaltijden voor kinderen vanaf 2 jaar. Zorg ervoor dat u deze maaltijd uiterlijk 24 uur voor vertrek bestelt. Dit kan tijdens het boeken van uw vlucht of via Mijn Reis. Zo serveren wij bijvoorbeeld heerlijke minihamburgers en frietjes. Het menu varieert per vlucht, maar met Bluey en een pilotenspel of vliegbrevet voor de jonge piloten onder ons is elke kindermaaltijd een feest!

Wij raden u aan uw eigen babyvoeding voor uw baby mee te nemen. Eventuele beperkingen voor het vervoer van vloeistoffen gelden niet voor babyvoeding. Op intercontinentale KLM-vluchten is slechts een beperkt aantal speciale babymaaltijden beschikbaar. Deze maaltijden zijn gratis en hoeft u niet van tevoren te reserveren. Elk kind tot 2 jaar krijgt van ons een gratis Bluey-slabbetje.

Lees meer over speciale maaltijden

Entertainment
Alle kinderen vanaf 2 jaar krijgen op intercontinentale KLM-vluchten een Bluey-speelset bestaande uit o.a. een memoryspel, boter-kaas-en-eieren, kleurpotloden, een sleutelhanger, kaartspel, sticker en bagagelabel om zich aan boord te vermaken. Ook krijgen ze een Bluey-slaapmasker om een dutje te doen. Op Europese vluchten krijgen kinderen een paspoorthoesje en spelletjesboek van Bluey.

Op intercontinentale KLM-vluchten is elke stoel uitgerust met een entertainmentset. Samen met Bluey beleeft uw kind urenlang plezier. Met al die films en spelletjes vliegt de reis voorbij!

Gaat u binnenkort vliegen? Bekijk het entertainmentaanbod aan boord

Op zowel Europese als intercontinentale KLM-vluchten is het gebruik van diverse soorten elektronische apparatuur (zoals draagbare spelcomputers en tablets) toegestaan, zolang u uw apparaat in vliegtuigmodus zet of uw mobiele netwerk uitschakelt.

Stoelen
U kunt uw stoelen reserveren via de plattegrond van de stoelindeling, via Mijn Reis of tijdens het online inchecken op KLM.com.


 • Reist u met uw gezin? Dan krijgt u uiterlijk 4 dagen voor vertrek gratis standaardstoelen toegewezen. We proberen u bij elkaar te plaatsen. Lukt dit niet, dan zorgen we er altijd voor dat ieder kind naast een van de volwassenen in uw reisgezelschap zit. Uiteraard kunt u ook van tevoren stoelen voor uw gezin selecteren om er zeker van te zijn dat u samen zit. In dat geval raden wij u aan gebruik te maken van de betaalde optie voor stoelselectie.
 • Als u met een baby op schoot reist (max. 2 jaar oud op de terugvlucht), dan kunt u tegen bijbetaling stoelen voor uzelf en alle andere personen in uw boeking reserveren. Als u zelf geen stoelen reserveert, dan wijzen wij uw gezin geschikte standaardstoelen toe.

Wiegjes
Voor intercontinentale KLM-vluchten kunt u reiswiegjes reserveren via Mijn Reis of door contact met ons op te nemen. De wiegjes zijn geschikt voor baby’s die op de dag van de reis niet groter zijn dan 65 cm en niet meer wegen dan 10 kg. Hoewel we ons uiterste best doen, kunnen we niet altijd garanderen dat er een wiegje beschikbaar is wanneer u aan boord gaat.

(Auto)kinderzitjes
Voor elk kind, ook een kind dat op uw schoot meereist, mag u op KLM-vluchten gratis 1 (auto)kinderzitje meenemen. Als u een stoel voor uw kind heeft geboekt, kunt u het beste uw eigen (auto)kinderzitje meenemen voor in het vliegtuig.

 • Het zitje moet tussen de armleuningen van de vliegtuigstoel (42 cm/16,5 inch) passen.
 • Uw kind en het zitje moeten volgens de aanwijzingen van de fabrikant van het kinderzitje worden vastgemaakt.
 • Tijdens het opstijgen en landen mogen kinderzitjes achterwaarts gericht worden vastgemaakt. Op kruishoogte moeten kinderzitjes voorwaarts gericht worden geplaatst, zodat de stoel ervoor naar achteren kan worden versteld.
 • Het (auto)zitje mag de verstelmogelijkheden van de stoel ervoor niet verhinderen.
 • Het zitje mag geen defecten vertonen en moet zichtbaar zijn voorzien van een keurmerk voor gebruik aan boord van een vliegtuig.
 • Voor het gebruik van een (auto)kinderzitje moet u van tevoren reserveren. Neem hiervoor contact op met KLM Telefonische Reserveringen of uw lokale KLM-ticketkantoor.

(Auto)kinderzitjes kunt u ook gratis inchecken. In dit geval zijn bovenstaande regels niet van toepassing.

Als u een stoel voor uw kind heeft gereserveerd, mag u ook een Child Aviation Restraint System (CARES) meenemen:

 • Uw kind en het CARES-systeem moeten volgens de aanwijzingen van de fabrikant worden vastgemaakt.
 • Het CARES-systeem mag geen gebreken vertonen en moet zichtbaar zijn voorzien van een keurmerk voor gebruik in een vliegtuig.
 • Voor het gebruik van het CARES-systeem moet van tevoren worden gereserveerd. Neem hiervoor contact op met KLM Telefonische Reserveringen of uw lokale KLM-ticketkantoor.

Vliegtuigbedje/Voetsteunverlenger
Indien u een stoel voor uw kind heeft geboekt, kunt u gebruikmaken van een vliegtuigbedje/voetsteunverlenger (bijv. BedBox, Fly Tot, 1st Class Kid Travel Pillow of Plane Pal). Deze artikelen zijn toegestaan zolang ze niet direct aan de stoel worden bevestigd. Vliegtuigbedjes/voetsteunverlengers die worden bevestigd aan de stoel (bijv. Fly LegsUp of FlyeBaby) zijn niet toegestaan. Let op: deze artikelen mogen niet worden gebruikt tijdens het taxiën, opstijgen en landen, en mogen andere passagiers niet belemmeren. Voor de veiligheid van uw kind, adviseren we u geen warme dranken of maaltijden op het tafeltje van uw kind te plaatsen. Daarnaast dient u ervoor te zorgen dat het gezicht van uw kind naar de staart van het vliegtuig wijst, zodat de stoelriem correct kan worden gebruikt.

Bagage en kinderwagens


Bagage
Kinderen die een eigen (geboekte) stoel hebben, mogen dezelfde hoeveelheid ruim- en handbagage meenemen als een volwassene, inclusief een opvouwbare kinderwagen en/of een auto- of kinderzitje.

Voor kinderen jonger dan 2 jaar die op uw schoot meereizen, mag u het volgende meenemen:

 • 1 stuk handbagage met artikelen voor babyverzorging van maximaal 12 kg (26 lbs) en met de maximale afmetingen van 55 x 35 x 25 cm (22 x 14 x 10 inch).
 • 1 stuk ruimbagage van maximaal 10 kg (22 lbs). Ook als u de bagage voor uw kind in uw eigen koffer meeneemt, mag de bagage van de ouders per stuk maximaal 23 kg (50,5 lbs) wegen.
 • 1 opvouwbare kinderwagen
 • 1 auto-/kinderzitje
Sommige van onze partnerluchtvaartmaatschappijen hanteren andere bagageregels dan wij. Neem voor meer informatie contact op met uw reisbureau of de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Kinderwagen
Op alle KLM-vluchten mag u per kind altijd gratis 1 opvouwbare kinderwagen meenemen. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak kunt u de kinderwagen (van max. 15 x 30 x 100 cm) gratis inchecken als ruimbagage. Waar mogelijk kunt u tot aan de gate gebruikmaken van de kinderwagen (reeds voorzien van een bagagelabel). Bij de gate geeft u de kinderwagen af zodat deze in het ruim kan worden geladen. De kinderwagen mag voorzien zijn van een beschermhoes, maar deze mag geen extra bagage bevatten.