Reizen met huisdieren

Om de reis voor uw huisdier met KLM prettig en veilig te laten verlopen, bieden we verschillende reismogelijkheden.

Huisdieren in de cabine

Een kleine kat of hond kan op de meeste KLM-vluchten in Economy Class meereizen in de cabine, en in Business Class op de meeste KLM-vluchten binnen Europa:

 • In een daartoe geschikte reistas voor dieren (max. afmetingen: lengte 46 cm x breedte 28 cm x hoogte 24 cm). Uw huisdier moet met gemak kunnen staan en liggen.
 • Het totale gewicht van huisdier + reistas of kennel mag maximaal 8 kg (18 lbs) zijn.
 • De kennel moet onder de stoel voor u worden geplaatst. (De stoelen bij de uitgangen zijn daarom uitgesloten). Het is niet toegestaan uw huisdier uit de reistas of kennel te halen.

U moet altijd telefonisch reserveren voor uw huisdier. Houd er rekening mee dat er in de cabine slechts plaats is voor een beperkt aantal kennels. Wij raden u daarom aan uw reservering binnen 24 uur na het boeken van uw ticket, maar uiterlijk 48 uur voor vertrek, door te geven. Omdat er onder de stoel voor u onvoldoende plaats is voor uw huisdier, kunt u op intercontinentale KLM-vluchten in Business Class helaas geen huisdier meenemen. Zorg ervoor dat u de afmetingen en het gewicht van de kennel bij de hand heeft. Als u uw assistentiehond met u mee wilt nemen in de cabine, zorgt u er dan voor dat u aan de voorwaarden voldoet.

Neem contact op met KLM Telefonische Reserveringen

Huisdieren als ruimbagage

Uw kat of hond mag als ruimbagage meereizen in een geventileerd deel van het vliegtuig:

 • In een kennel die voldoet aan de regels van IATA, zoals kennels van het merk 'Sky' en 'Vari'. Zie hieronder aan welke regels de kennel van uw huisdier moet voldoen.
 • Het totale gewicht van uw huisdier en kennel samen mag maximaal 75 kg (165 lbs) bedragen.
 • Twee volwassen dieren van vergelijkbare grootte en elk max. 14 kg (30 lbs) die samen kunnen worden vervoerd. Of drie dieren tot zes maanden oud en elk max. 14 kg (30 lbs) die afkomstig zijn uit hetzelfde nest.
Per passagier kunnen er maximaal drie huisdieren worden meegenomen als ruimbagage. Als u meer dieren wilt meenemen, worden deze als vracht vervoerd.


U moet altijd telefonisch reserveren voor uw huisdier. Wij raden u aan dit binnen 24 uur na het boeken van uw ticket, maar uiterlijk 48 uur voor vertrek, te doen. Houd er rekening mee dat elke passagier maximaal 3 huisdieren mag meenemen en dat er in het ruim slechts plaats is voor een beperkt aantal kennels.

Dieren met een platte snuit zoals boxers, pekinezen en Perzische katten kunnen tijdens de vlucht ademhalingsproblemen krijgen door warmte en stress. Met het oog op hun welzijn mogen de meeste dieren met een platte snuit daarom alleen in de cabine of als vracht worden vervoerd. Daarnaast kunnen we Engelse en Franse buldoggen, Boston terriërs en mopshonden helaas niet vervoeren als ruimbagage of vracht.

Zorg ervoor dat u de afmetingen en het gewicht van de kennel bij de hand heeft.

Neem contact op met KLM Telefonische Reserveringen

Kennels

Kennel image describing the rules

Als u uw huisdier als ruimbagage meeneemt, moet de kennel aan de volgende eisen voldoen:

 • De kennel moet van glasvezel of hard plastic zijn gemaakt. Houten kennels of kennels van metalen spijlen of gelast draadvlechtwerk zijn niet toegestaan.
 • De wielen moeten zijn verwijderd. Ook als de wielen inklapbaar zijn, moeten ze alsnog worden verwijderd of met tape worden vastgezet.
 • Het deurtje moet beschikken over een centraal vergrendelsysteem dat zowel het slot aan de boven- als de onderzijde vergrendelt. (A)
 • De scharnieren en de sluitpennen van het deurtje moeten aan de boven- en onderzijde ten minste 1,6 cm (0,62 inch) boven of onder de horizontale rand van de deuropening uitsteken. (B)
 • De twee helften van de kennel moeten met bouten en moeren aan elkaar zijn vastgeschroefd. Andere montagesystemen zijn ten strengste verboden. (C)
 • Uw huisdier moet met de kop omhoog kunnen staan (zonder de bovenkant te raken), zich kunnen omdraaien en met gemak kunnen liggen.
 • In de kennel moet een deken, een krant of ander absorberend materiaal liggen. Houd er wel rekening mee dat stro niet is toegestaan.

Deze kennels zijn verkrijgbaar bij grotere dierenspeciaalzaken of bij gespecialiseerde transportondernemers. Meer informatie over kennels vindt u op www.iata.org .

Huisdieren als vracht

Uw huisdier moet als vracht met AIR FRANCE-KLM Cargo worden vervoerd als:

 • Uw huisdier en kennel samen meer dan 75 kg (165 lbs) wegen.
 • De kennel groter is dan 292 cm (115 inch) (lengte + breedte + hoogte).
 • Uw huisdier op een andere vlucht reist dan u.
 • Uw huisdier naar een land reist waarvan de autoriteiten het vervoer van huisdieren alleen toestaan als vracht.


Om uw huisdier als vracht te vervoeren, dient u contact op te nemen met een gespecialiseerde vrachtagent. Een overzicht van vrachtagenten in Nederland vindt u op de website van AIR FRANCE-KLM Cargo.

Ga naar AIR FRANCE-KLM Cargo (alleen in het Engels)
Of lees meer op de website van de International Pet and Animal Transportation Association 

Reisdocumenten en gezondheidsverklaringen

Om te weten welke documenten vereist zijn en welke regels er gelden voor het vervoer van uw huisdier, raden we u aan om de ambassades van het land van vertrek en het land van bestemming te raadplegen.

Kijk voor meer informatie op de volgende websites voor reizigers:
 • Naar, vanuit of binnen de Europese Unie: lees de regels van de Europese Commissie 
 • In sommige landen mogen huisdieren niet in de cabine, maar ook niet in het ruim worden vervoerd. Dit kan gelden voor reizen naar dit land en/of vanuit dit land. Ga voor meer informatie over deze uitzonderingen naar de website van IATA. Bij vragen over het vervoer van uw huisdier als vracht kunt u contact opnemen met AIR FRANCE-KLM Cargo .


Er gelden speciale regels voor hulpdieren die zijn afgericht om passagiers met een beperking of reddingsteams bij te staan. U kunt hierover meer informatie opvragen bij KLM Cares.

Op de luchthaven gebruiken we een checklist voor uw huisdier, reisdocumenten en kennel.

Lees de checklist voor huisdieren

Lees meer over KLM Cares

Voor vertrek

Bereid uw huisdier voor op de reis:
 • Laat uw huisdier vanaf 5 dagen voor de vlucht wennen aan zijn kennel.
 • Geef uw huisdier uiterlijk 2 uur voor vertrek een lichte maaltijd en/of water en laat uw hond kort voor vertrek uit. Tijdens de vlucht krijgt uw huisdier geen voedsel of water.
 • U mag uw huisdier alleen in overleg met een dierenarts een kalmerend middel geven.

Het inchecken van huisdieren kan enige tijd duren. We raden u aan om 3 uur voor uw geplande vertrektijd op de luchthaven te arriveren en een ingevuld formulier voor het vervoer van uw huisdier als ruimbagage mee te nemen.

Open het formulier voor vervoer van huisdieren als ruimbagage (alleen Engelstalig).
Lees de checklist voor huisdieren

Kosten

De kosten zijn afhankelijk van de bestemming. Als uw huisdier als ruimbagage meereist en de overstap op Amsterdam Schiphol Airport 2 uur of langer duurt, dient u bovendien €150 (of $200) extra te betalen voor de verzorging van uw dier tijdens het overstappen.

In het dierenhotel krijgt uw huisdier te eten en te drinken. Honden worden uitgelaten en katten verblijven tijdelijk in een grotere kennel met een schone kattenbak.

U moet altijd minimaal 48 uur van tevoren telefonisch reserveren.

Bekijk het tarief per KLM-vlucht voor het vervoer van uw huisdier

Lees meer over het dierenhotel (website van AIR FRANCE KLM CARGO) 