KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

La Grande Arche: venster naar Parijs

Het is de moderne versie van de Arc de Triomphe: de Grand Arche de la Défense; een opvallende kubusachtige constructie van wit marmer en glas. De ‘boog’ staat tussen de indrukwekkende hoogbouw van het zakendistrict La Défense.

La Grande Arche is ontworpen door de Deense architect Johan Otto von Spreckelsen. Zijn ontwerp won een internationale wedstrijd, uitgeschreven door president François Mitterrand. Hij wilde het zakendistrict, dat in de weekeinden altijd zo verlaten was, nieuw leven inblazen met een attractie waar mensen massaal op af zouden komen. Op 14 juli 1989 werd de Grand Arche geopend, de dag van het 200-jarig jubileum van de Franse Revolutie.

La Grande Arche de la Défense
La Grande Arche de la Défense

Parijs

La Grande Arche de la Défense

Moderne kubus van formaat

De Grande Arche wordt wel een vierdimensionale ‘hyperkubus’ genoemd. De constructie is maar liefst 110 meter hoog, 108 meter breed en 112 meter diep. De ruimte onder de arcade is zo groot dat de Notre Dame-kathedraal er met gemak onder zou passen. De kubus is niet voor niets open gelaten: Von Spreckelsen wilde het een ‘window to the world’ laten zijn, een venster naar de wereld. En dat is gelukt, althans: het is in elk geval een mooi doorkijkje naar Parijs.

Eén rechte lijn

Tot 2010 brachten glazen panoramaliften bezoekers naar het dak van de Grande Arche, maar dat is helaas niet meer mogelijk. Toch loont een bezoek aan La Défense zeker de moeite: het is dé plek om de Axe Historique te bewonderen, de ‘historische as’ die vanuit het centrum naar het westen loopt. De virtuele lijn verbindt deze grote Arche met de Arc de Triomphe, de ‘kleine’ Arc de Triomphe du Carrousel, de piramide van het Louvre en de Champs-Elysées. Klein grapje van de architect: wie goed kijkt, ziet dat de Grand Arche net naast de as staat. Een laserbundel linkt de Grande Arche aan de top van de piramide van het Louvre.

+ Lees meer

De Axe Historique met aan het einde de Grande Arche

Bekijk op de kaart

La Grande Arche, 1, parvis de la Défense, Paris